FOTO: Održane XI. Međunarodne večeri folklora ‘Vionica 2022.’

U organizaciji Hrvatskog kulturno umjetničkog društva sv. Marko “Vionica” od 15. do 17. srpnja održane su XI. Međunarodne večeri folklora “Vionica 2022.” na malonogometnom igralištu u Vionici.

Prve večeri, u petak 15. srpnja, upriličena je promocija knjige i izložba slika Zvonimira Tanockog iz Vinkovaca pod nazivom „Ovde vrime ko da stoji”, a u zabavnom dijelu programa nastupila je Muška pjevačka skupina „Lipa” iz Vinkovaca.

Druga večer XI. Međunarodnih večeri folklora na Vionici bila je rezervirana za Slavoniju u čast 100 godina smrti fra Didaka Buntića koji je upravo u Slavoniju odveo tisuće gladne djece iz Hercegovine, a mnogi potomci te djece došli su na Vionicu u znak zahvalnosti i povezanosti Hercegovine i Slavonije. Tako su drugu večer nastupili KUD Šokadija – Bocanjevci, KUD Folklorni ansambl Broda, KUD Josipovac, KUD Ljeskovac – Vinkovci, KUD Tena Đakovo, M.P. S. Paorija Tordinci, HKUD Didak Gradnići, te domaćini HKUD Sv. Marko Vionica, a u zabavnom dijelu programa nastupio je TS Dukati iz Širokog Brijega.

Treću večer obilježila su kulturno-umjetnička društva iz Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Nastupili su KUD Mladost Podgorica iz Crne Gore, KUD Puračić iz BiH, Vukšićki bećari iz Hrvatske, HKUD Tihaljina iz BiH, te još jednom domaćini HKUD Sv. Marko Vionica. Nakon službenog programa uslijedio je još jedan nastup TS Dukati iz Širokog Brijega.

Damir Mandarić, predsjednik HKUD-a sv. Marko Vionica, kazao je da su prve dvije večeri bile zamišljene da se prikaže Slavonija u slici, riječi i djelu kao zahvala Hercegovine Slavoniji, a treća večer da bude večer međunarodnog karaktera s nastupima društava iz BiH, Hrvatske i Crne Gore te je još malo kazao i o povijesti društva i ovoga događaja.

„Svih ovih godina sve više posjetitelja pristiže u Vionicu, jer ovo je jedinstven događaj da u srcu Brotnja se može vidjeti mnoštvo nošnji i različitih naroda. Godine 2018. naše HKUD je ispisalo povijest kada smo prvi puta ugostili tri nacionalna državna ansambla, a to su bili „Lado” iz Hrvatske, „Kolo” iz Srbije i „Tanec” iz Makedonije. To se dogodilo prvi puta da u istoj večeri i na istoj pozornici nastupe takva tri društva. Za ovih 10 godina ugostili smo 112 društava iz 13 država. To je velika brojka, a posjetitelji koji uživaju svih ovih godina u Vionici dolaze iz cijele Hercegovine, pa i iz Dalmacije. Društvo je nastalo 2011. godine na inicijativu mladih iz Vonice. Društvo je zapravo tada obnovljeno, jer je ono djelovalo bilo 50-ih godina prošloga stoljeća, ali se ugasilo. No prije 11 godina kada se društvo osnovalo mladi su napravili strahovit odaziv. Tako da danas naše društvo ima oko 80 aktivnih članova iz cijeloga Brotnja, te bilježimo dosta nastupa, a posebno u Slavoniji i Dalmaciji”, kazao je Mandarić.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne