Fra Ante Marić o došašću, običajima, liturgiji, zornicama…

Tema emisije Sitan kamen do kamena bila je advent – vrijeme priprave za najradosniji kršćanski blagdan Božić. Gost uredniku i voditelju Vedranu Vidoviću bio je fra Ante Marić. Došašće, zornice, povijest nastanka, pučka pobožnost, početak liturgijske godine, nastanku adventskog vijenca…

”Taj običaj je lijep. Uvijek je dobro kada u liturgiji imaš neki predmet, recimo svijeću, sol, vodu… Čim vjernik i sam sudjeluje, kad snosi svijeću u crkvu više ih dođe, nema veze je li radni dan ili nedjelja. Kada na Cvjetnicu nosi maslinovu grančice, to je onda slavlje u njegovoj duši. Izrada adventskog vijenca, jaslica… sve to su divne pobožne radnje koje nas kao vjernike uistinu izgrađuju i čine sretnima”, kazao je fra Ante naglašavajući kako se advent se dijeli na dva dijela.

”Prvi dio je do oko 17. prosinca i u njemu se dogode prve dvije nedjelje došašća. U tom prvom dijelu adventa je meni jako draga svetkovina – sveta Lucija. Na taj dan sijemo pšenicu. Pšenica nas neće dovesti do vjerske isključivosti, ona će nas oplemeniti. Svijeća u njoj simbolizira nekoga tko te grije, tko se za tebe žrtvuje, tko za tebe nestaje, to su plemenite stvari koja je izmislila mašta vjernika”, kazao je fra Ante Marić koji je govorio i o drugim svecima u došašću – svetom Nikoli, svetoj Barbari… Govorio je o matericama, očićima i običajima za te dane, a kao posebnost došašća istaknuto je rano ustajanje na svete mise zornice.

”Zornice imaju svoju baš dugu povijest, one su se molile od petog stoljeća, od ranih kršćanskih vremena. Sada možemo samo zamisliti kakve su zornice bile kad nije bilo električne energije, kako su ljudi s lampama išli na zornice, prije izlaska sunca. Svaki dan su u došašću započinjali sa svetom misom zornicom. Zornice se negdje još zovu rorate, od latinske riječi i adventske pjesme Rosite nebesa odozgor,  one su kao neka rosa koja padaju na dušu čovjeka”, kazao je fra Ante Marić, a uz narodne običaje govorio je i o liturgiji u došašću.

”Kad se općenito pogleda liturgiju, ona je pokrila sve čovjekove osjećaje, i radosti, i tuge, i ponosa, i da ti je taj ponos poljuljan, i da si pobijedio, i da si izgubio…, ali svemu tome u temelju stoji nada koju vjernik ima u dragoga Boga”, kazao je fra Ante Marić, a cijelu emisiju Sitan kamen do kamena donosimo na našem YouTube kanalu.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne