Fra Josip Mioč: Ako nam obitelj obljutavi čime će se svijet osoliti

Na svetkovinu svetoga Ljudevita, 25. kolovoza 2021., oko 230 trećara iz cijele Hercegovine okupilo se na svoju redovitu ljetnu duhovnu obnovu. Ovaj put duhovna obnova održana je u Drinovcima, a duhovni nagovor na temu „Obitelj u svijetu prema pobudnici pape Franje Amoris Laetitia – Radost ljubavi“ održao je fra Josip Mioč, duhovni asistent bratstva Drinovci. Emisija „Iz evanđelja u život“ donosi snimku ovoga nagovora, kako bi i slušatelji Radiopostaje Mir Međugorje imali priliku čuti njegovo promišljanje koje je podijelio s trećarima, a korisno je za svakoga.

„Prvo poglavlje nosi naslov ‘Pred krizom braka i obitelji’. Papa kaže da se obiteljski život sastoji od uspona i padova, mnogih radosnih i teških trenutaka, protkanih životnim nesnalaženjima i problemima pred izazovima suvremenog načina života koji se posebno zrcale u individualizmu i konzumerizmu. Mnogi mladići i djevojke sve teže pronalaze motivaciju za sklapanje braka i smisao obiteljskog života. Današnje multikulturalno društvo pod utjecajem aktualnog načina života, u kojem je u ime slobode i tolerancije sve dopušteno bez preciznih i jasnih ciljeva, ne uspijeva ponuditi novim generacijama mladih jasna života usmjerenja“, kazao je na početku nagovora fra Josip.

Trećari na duhovnoj obnovi u Drinovcima FOTO: Josipa Vukoja

Nadalje je istaknuo kako različite ideologije obezvrjeđuju brak i obitelj i nude se alternativni oblici zajedništva kao lakši i poželjniji. Upozorio je i kako Papa ističe koliko štetno utječe na obitelji ozakonjenje pobačaja, eutanazije, kao i problem ovisnosti i obiteljskog nasilja. Dotaknuo se i teme rastave braka, odnosa Crkve prema onima koji su rastavljani i ponovno civilno sklopili brak. Govorio je i o prihvaćanju novoga života, rađanju djece te o obiteljskoj duhovnosti i važnosti zajedničke obiteljske molitve.

Fra Josip je predavanje završio riječima: „Kada sam čitao Papinu Pobudnicu kao da u njoj Papa ponavlja one Kristove riječi ‘Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlost svijeta. Ako sol obljutavi čime će se ona osoliti.’ Iz svih ovih redaka može se nekako nazrijeti Papina misao ‘Ako nam obitelj obljutavi čime će se svijet osoliti’“.

Cijelu emisiju ‘Iz evanđelja u život’ koja donosi snimku predavanja fra Josipa Mioča, poslušajte na našem YouTube kanalu.

Josipa Vukoja

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne