Fra Josip Serđo Ćavar: Epidemija pametnih telefona – bolest kojoj se ne nazire kraj

„Epidemija pametnih telefona“ i „Kriza očinstva“, bile su teme Oaze života 3. lipnja 2021. o kojima je govorio fra Josip Serđo Ćavar, svećenik Hercegovačke franjevačke provincije na službi u Zagrebu, na poslijediplomskom studiju o temi „Duhovno vodstvo pred izazovima krize očinstva i svećeničkog identiteta“.

Fra Serđo će reći ”dok se čini kako epidemiju koronavirusa laganim koracima stavljamo pod kontrolu, epidemiji pametnih telefona zasad se ne nazire kraj”.

”Dojma smo da se ta bolest nezaustavljivo i nekontrolirano širi, zauzimajući svaku pa i najmanju poru našega života. Pogubno je to osobito za mlade”, naglasio će fra Serđo Ćavar.

Pozvavši se na rad i pisana djela poznatog njemačkog neuroznanstvenika i psihijatra Manfreda Spitzera, fra Josip skreće pozornost roditelja na probleme i strahove koji proizlaze od pretjeranog korištenja pametnih telefona.  Pametni telefon na učeničkoj klupi smanjuje sposobnost razmišljanja i kvocijent inteligencije.

Spitzer svojom knjigom pokušava osvijestiti čitateljstvo i dati drukčiji pogled na tehnologiju upozoravajući kako „malo čudo od tehnike” utječe na bolesni stil života u kojem smo postali sami sebi dovoljni.

U drugom djelu emisije fra Serđo će govoriti o duhovnom očinstvu, što je također poslanje svećenika. Urednica emisije je Višnja Spajić, a emisiju možete poslušati na našem YouTube kanalu.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne