Kristijan Primorac, FSR Humac: Razdoblje u Frami definiralo me je kao osobu

U emisiji „Iz evanđelja u život“ o povezanosti Frame i Franjevačkog svjetovnog reda te o službi bratskog animatora govorila je urednica i voditeljica emisije Josipa Vukoja.

Brigu za mlade Crkva je povjerila Franjevačkome svjetovnom redu: „Franjevački svjetovni red, snagom svog vlastitog poziva, mora biti spreman posredovati svoje iskustvo evanđeoskog života mladima koji osjećaju da ih privlači sveti Franjo Asiški te tražiti sredstva kako da im ga se primjereno predstavi.

Dokumenti OFS-a traže od svjetovnih franjevaca da framašima daju bratskog animatora: „Neka se bratstva OFS-a obvežu da bratstvima Frame dadu jednog bratskog animatora koji će zajedno s duhovnim asistentom osigurati primjerenu svjetovnu franjevačku formaciju.“

Bratski animator služi kao poveznica ili most između OFS-a i Frame. Važno je da je sposoban izvršiti svoju zadaću bez nametanja svoje volje mladima.

Frama i Franjevački svjetovni red su u biti dva dijela koja moraju biti povezana i sjedinjena i tek tada čine cjelinu. Svako od ovih bratstava je samostalno i ima svoje specifičnosti i slobodu djelovanja, ali onu istinsku puninu, kako je zamišljeno od strane Crkve, ispunit će tek međusobnim nadopunjavanjem i zajedništvom.

U emisiji je gostovao i Kristijan Primorac, područni povjerenik za Framu.

Kristijan je oženjen, otac dvoje djece, ministar je u mjesnom bratstvu Humac, a na područnoj razini obnaša službu povjerenika za Framu. Njegova supruga Antonija je također članica Franjevačkog svjetovnog reda, o čemu Kristijan kaže: „To je posebna milost i  blagoslov imati uza sebe osobu koja te prati na franjevačkom putu i dijeli s tobom radost služenja“.

Kristijan sa suprugom i djecom te svojim bratom fra Antonijem Primorcem koji je na službi u Međugorju FOTO: Mateo Ivanković

Kristijan je bio dugogodišnji član Frame Humac, a o tim danima svjedoči: „Razdoblje u Frami ostavilo je dosta dubok trag u mom životu i definiralo je mene kao osobu kakva sam danas. Istaknuo bih jedan događaj iz toga vremena, a to je svakako 20 godina Frame Humac. Toliko smo se dali u organizaciju do najmanjeg detalja, gdje je sve prošlo puno boje nego što je se moglo i očekivati. Imali smo samo riječi hvale Bogu.“

Kao student, on i njegova supruga Antonija, tadašnja djevojka, kao nastavak franjevačkog puta priključili su se Franjevačkom svjetovnom redu. Formaciju su prošli u bratstvu Mostar, a nakon završetka studija i vjenčanja, prelaze u bratstvo u svojoj župi Humac. Kristijan obnaša službu ministra bratstva, a Antonija je učiteljica formacije.

Posebna je milost i blagoslov imati uza sebe osobu koja te prati na franjevačkom putu i dijeli s tobom radost služenja

Kristijan je u razgovoru predstavio i bratstvo Humac, kao i područni seminar povjerenika za Framu i predstavnika Frame u vijeću OFS-a, koji se održao u subotu u Međugorju.

Ističe kako je u Hercegovini suradnja Frame i OFS-a zadnjih godina dosta dobra u odnosu na prethodno razdoblje kada te suradnje gotovo nije ni bilo. Suradnja se ogleda u vidu nekih zajedničkih akcija, humanitarnih ili molitvenih, gdje Frama i OFS zajedno pridonose radu i životu u župi.

Sveti Franjo je za Kristijana primjer potpunog povjerenja u Boga i njegove planove i oduvijek ga je oduševljavala Franjina jednostavnost i radost služenja.

Za kraj je slušateljima poželio da se ne boje odazvati na poziv dobra koje Bog stavlja pred njih, da poput svetoga Franje žive Evanđelje i životom svjedoče da su Kristovi.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne