Marijine ruke i OŠ Bijakovići organizirali humanitarnu akciju ‘Ove godine ja sam sveti Nikola’

U vremenu smo došašća te radosna srca iščekujemo blagdan Božića. U tom vremenu pozvani smo i na djela milosrđa, pružajući ruku onima koji to trebaju. Tome nam svjedoči nam i humanitarna akciju koju su povodom blagdana sv. Nikole organizirali humanitarna udruga “Marijine ruke” i Osnovna škola Bijakovići.

Dvije učiteljice iz OŠ Bijakovići Snježana Bevanda i Ružica Ferenc, a koje su ujedno i volonterke u “Marijinim rukama”, došle su na ideju da povodom ovogodišnjeg blagdana sv. Nikole učenici sudjeluju u humanitarnoj akciji pod nazivom “Ove godine ja sam sveti Nikola”. Humanitarna akcija u školskim prostorijama održavala se dva dana.

“U suradnji sa svojom kolegicom Ružicom Ferenc došle smo na ideju da potaknemo našu djecu od 1. do 9. razreda da se i oni uključe u humanitarni rad na dječji način uz prigodno geslo “Ove godine ja sam sveti Nikola”. Budući da učenici dobro znaju tko je sveti Nikola i što on donosi, potakli smo ih na jednu misao da oni ove godine podijele neki poklon – dar od srca obiteljima koje su u potrebi. Mi ih na takav način odgajamo i učimo da se uključuju u humanitarni rad, da dijele s drugima ono što imaju, a djeca su to s oduševljenjem prihvatila. Zamisao je bila da djeca ne pitaju novac od roditelja, baka i djedova, nego od svoga džeparca da odvajaju. Krenuli smo 5. studenog s ovom akcijom, s ciljem da u idućih mjesec dana do blagdana sv. Nikole odvajaju 0,50KM ili 1KM, te na taj način prikupe jedan manji iznos novca, a za taj iznos bi kupili potrebne namirnice. U školi smo imali i plakat sv. Nikole s popisom naših prijedloga što bi bilo dobro u taj paketić pripremiti. Kada prikupimo paketiće njih ćemo odnijeti u Udrugu i rasporediti ih, te uz naše pakete koje redovno nosimo našim korisnicima obogatiti ih ovim koje su djeca donijela. Na taj način ćemo obradovati obitelji i naše korisnike koje obilazimo pred Božić, ali sa malo bogatijim darovima, tako da i oni osjete duh zajedništva i obitelji, te da osjete da netko misli na njih, a posebno naša djeca kojima se zahvaljujemo što se otvorena srca pristupili ovoj humanitarnoj akciji. Kad se male ruke slože i ujedine tada one mogu puno”, kazala nam je Snježana Bevanda.

Jakov Čolo, predsjednik humanitarne udruge “Marijine ruke”, nije krio oduševljenje ovim potezom učiteljica i djece.

“Želio bih zahvaliti svim učenicima i nastavnicima Osnovne škole Bijakovići, a posebno Ružici i Snježani koje su i volonterke “Marijinih ruku”, te koje su uistinu prepoznale gdje je potreba. Lijepo je da druga djeca mogu usrećiti drugu djecu koja danas nemaju mogućnosti kao što naša djeca imaju. Možda nemaju ni osnovne stvari, evo sada je sv. Nikola, a možda neka djece neće dobiti ni poklone, ali evo uz pomoć učiteljica i naše djece, ta će djeca isto dobiti poklone i obradovat će se jer možemo donijeti jedan mali osmijeh na njihova lica. Hvala i roditeljima naše djece što su im omogućili da mogu učiniti dobro djelo za drugu djecu. Jer, sjetimo se da čineći dobro drugima – činimo dobro samima sebi”, kazao je Jakov Čolo.

Kako je izgledala ova zajednička humanitarna akcija Osnovne škole Bijakovići i humanitarne udruge “Marijine ruke” pogledajte u našoj fotogaleriji.

Foto i tekst: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne