Matko Zurak: Napustio sam posao u NATO-u jer sam želio stvarati!

”Stvaranje, sve je u stvaranju. Bilo da se radi o malom vrtu u dvorištu, kolibi na drvetu ili nečem tako složenom kao što je stvaranje prijateljstva, stvaranje je ono što nas tjera naprijed. Stoga sam odlučio stvoriti računalne programe”, riječi su mladog inženjera elektrotehnike Matka Zuraka, Riječanina koji živi i radi u Zagrebu, gosta emisije Živim svoje snove.

Matko je odrastao u Rijeci, a kao srednjoškolac bio je član katoličkih skauta za koje kaže da su obilježili njegove srednjoškolske dane. Skauti su ga privukli svojom autentičnošću, a duhovne obnove, razni projekti i volontiranje bili su okosnica njihovog djelovanja. Kad je imao fazu da je intenzivno igrao igrice i noći provodio pred kompjutorom, skauti su bili ti koji su ga na jedan način držali dalje od svega toga jer bi išli u kampove, igrali nogomet i družili se.

Po završetku srednjoškolskog obrazovanja Matko dolazi u Zagreb i upisuje studij Elektrotehnike i računarstva. U razgovoru je otkrio da mu je to bila najteža godina u životu, da uopće nije bio svjestan što ga je snašlo, ali uz podršku obitelji i prijatelja svladao je i tu najtežu prepreku i nakon toga je znao da će doći do cilja. Matko ističe da mu je Bog u središtu i da je svjestan da ne može pasti toliko nisko da ga Bog ne bi mogao uhvatiti. Vjerujući Bogu, vjerovao je i u sebe te je kroz protekle godine donosio hrabre odluke koje su se pokazale ključnima za njegov uspjeh u radu. Ovaj mladi inženjer još kao student s dvadeset i dvije godine prijavio se na natječaj u NATO organizaciju, te gotovo i zaboravio na prijavu kad mu je stigla obavijest da ga žele angažirati. U dogovoru s roditeljima, ali posloživši i fakultetske obveze odlazi u Belgiju živjeti i raditi. Iskustvo rada u NATO organizaciji ističe kao jedno od najboljih u životu, ali unatoč savršenim uvjetima i standardu života odlučuje se na povratak u Hrvatsku željan stvaranja, jer kako sam kaže: ”U NATO se dolaziš umiroviti!”

U dogovoru s prijateljem pokreće vlastitu firmu, no na ideji, planiranju i razvoju su radili pune tri godine. Stvari u početku nisu išle prema planu, no oni nisu htjeli napustiti ideju stvaranja svoje vlastite firme, te su se prijavili na jedan hackathon, natjecanje u programiranju, na kojemu su pobijedili. Ta pobjeda im je donijela posao, projekte i priliku koju nisu propustili. Danas njegova firma Brain Information Technologies (BrainIT)  teži k tome da bude jedna od firmi koja će nuditi najbolji balans između profesionalnog i privatnog života ne radeći previše, već pametno planirajući posao, a istaknuo je kako često raspisuju natječaje, pa oni koji misle da mogu biti dio njihovog tima neka se slobodno jave.

Antonija Bubalo

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne