Međunarodni dan osoba s invaliditetom proveli smo u udruzi ‘Susret’

Danas, 3. prosinca, Međunarodni je dan osoba s invaliditetom, a ovaj su dan na obilježili djeca, mladi, odgajatelji i roditelji koji djeluju u udruzi “Susret”. Sveta misa slavljena je u 11 sati kapelici edukacijsko-rehabilitacijskog centra “Sveti Josip” u Potpolju kod Čitluka u sklopu kojega djeluje Udruga “Susret”. Ova udruga okuplja roditelje, djecu i mlade s poteškoćama u razvoju. Rad Centra predstavila nam je Matea Brekalo, v. d. ravnateljice.

“Trenutno Udruga brine o 25 korisnika koje vozi u Mostar u osnovnu i srednju školu, u Svetu obitelj i u radionicu Udruge “Susret”. Djeca dođu ujutro u 7:30 i tu su do 15:15, omogućeni su im doručak i užina, također imaju i boravak u radionicama gdje oni u ovom vremenu pripreme za Božić izrađuju adventske vijence sa svojim odgojiteljem, pripremaju prodajne štandove, prave razne čestitke za Božić… Djeci ovakva jedna ustanova i ovakav jedan prostor sigurno znače puno jer nisu više u svojim kućama, izlaze u društvo, socijaliziraju se, komuniciraju s ostalim svijetom kao što su im primjerice danas u posjetu došla djeca iz Osnovne škole fra Didaka Buntića. Važna je ta njihova pojava u društvu, da društvo zna da ta djeca postoje i da djeca više nisu zatvorena u svojim prostorijama, nego da i oni imaju normalan život. Roditeljima ovo također znači jako puno, jer imamo roditelje koji rade, djeca su tu zbrinuta, naš bus ih doveze i odveze kući, tako da roditelji mogu nesmetano raditi. Kad se osposobi taj rehabilitacijski dio tada roditelji više neće morati voditi svoju djecu u Mostar, Čapljinu ili Split na vježbe, već će to moći sve kod nas”, kazala nam je Matea.

Mnogo je dobrih ljudi koji slobodno svoje vrijeme provode volontirajući u Udruzi “Susret”, a jedna od njih je i Monika Planinić.

“Volonterka sam u Udruzi “Susret” već oko deset godina. Jako volim raditi s njima i volim što su me primili i što me vole i što ja njih volim. Kada oni mene zovu i kada imaju neku ideju da nešto radimo ja sam uvijek spremna, a najviše sam spremna ako ćemo ići negdje na izlete, tako da smo što više socijalizirani… Volim ići na Čeveljušu ili na Gorance, tako da se oni što više socijaliziraju”, kazala je Monika.

Svetu misu predslavio je fra Miro Šego, župnik župe Krista Kralja u Čitluku, koji nije skrivao zadovoljstvo blizinom župe i župljana sa samom Udrugom.

“Od kada sam ja došao u Čitluk na neki način smo uvijek kao župa bili bliski s Udrugom, podržavali smo ih u svim njihovim akcijama, a posebno u svim humanitarnim kada je trebalo učiniti nešto – bili smo im pri ruci… Na neki način smo im bliski i u ovom novom Centru gdje smo im predložili da svake prve srijede u mjesecu imamo svetu misu za njih, a naravno ne odustajemo ni od onih svih projekata koje Udruga vodi, a Bogu smo zahvalni i za ovaj prostor da možemo ovdje u ovom prostoru kapelice biti zajedno s njima”, kazao je fra Miro Šego, a što su nam još kazali djeca, mladi, odgajatelji i roditelji koji djeluju u Udruzi “Susret” poslušajte u audiozapisu.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

 

 

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne