Napravi jaslice i osvoji hodočašće u Asiz

Ove godine je 800. obljetnica otkada je Sv. Franjo postavio prve žive jaslice u mjestu Greccio 1223. Tim povodom i naša radiopostaja organizira projekt „Idi, napravi moje jaslice“ kojim želimo potaknuti vjernike da tijekom adventskih i božićnih dana stave jaslice u središte svoga doma, ali i središte svoga života.

Promatrajući likove božićnih jaslica možemo otkriti ljepotu misterija velike božićne priče kroz iskustvo likova koji se u njoj nalaze  – Djeteta Isusa, Josipa i Marije, i u cjelini Svete Obitelji, zatim pastira, anđela, mudraca itd. Svaki od ovih likova može nas naučiti životnu lekciju o tome kako provesti život pripremajući se, kako za Kristov dolazak ovoga prosinca, tako i za vlastitu smrt ali i Kristov dolazak na koncu vremena.

Želja nam je da ovaj projekt bude poticaj u obiteljima, ali i na radnim mjestima, školama, bolnicama, udrugama, susjedstvima i drugim zajednicama…da se očuva tradicija postavljanja jaslica. Iako nam se čini da se ta tradicija polako gubi, uvijek je možemo iznova otkriti i oživjeti. Na to nas poziva i papa Franjo koji, razmatrajući svaki element jaslica kaže kako čak i oni koji naizgled nemaju veze s izvješćima iz evanđelja, poput pekara, glazbenika, žena koje nose vodu ili djece koja se igraju “progovaraju o svakodnevnoj svetosti, o radosti u izvršavanju običnih stvari na nevjerojatan način“.

Neka i nas izgradnja jaslica, bilo s obiteljima, prijateljima, susjedima, kolegama poveže u jednu zajednicu te potakne na promišljanje o prolaznosti ovog života, ali i o teškoćama i neprilikama na koje nailazimo, a koje Bogu uvijek posloži u prilike i vječni život ako se predamo Njegovom milosrđu.

Kako sudjelovati u ovom projektu?

  • Pomoli se za nadahnuće kreiranja jaslica.
  • Odvaži se i predloži svoju ideju bližnjima koji će ti sigurno biti podrška u izgradnji.
  • Hrabro kreni prikupljati materijale.
  • Čitaj u Bibliji o likovima koje stavljaš u svoje jaslice.
  • Pronađi inspiraciju čitajući duhovna štiva.
  • Sve poveži u jednu cjelinu.
  • Promatraj i zahvaljuj.
  • Kad je sve gotovo, fotografiraj jaslice i pošalji nam whatsappom na broj 063 455 655 

Mi ćemo skupiti sve fotografije i napraviti jednu veliku galeriju i objaviti je na našem facebook profilu. A nakon toga od svih fotografija odabrati najbolju i darovati nagradu hodočašće u Asiz za dvije osobe. 
Prijatelj projekta Idi, napravi moje jaslice je G tour Međugorje. 

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne