Od kuhanja piva u loncu do male craft pivovare

Da velike priče nastaju iz ogromne ljubavi, posvećenosti i vjere u uspjeh dokazao je i naš današnji gost emisije ”Živim svoje snove”, Mario Ćorić, tvorac Trojanskog craft piva.

Dok je studirao u Mostaru istraživao je sve vrste piva, kako to obično studenti čine, no kaže da mu se nijedno nije posebno svidjelo jer nikad nije bio ljubitelj klasičnih piva. Prisustvujući jednom predavanju na fakultetu na kojem su gostovali kućni pivari i vlasnici malih craft pivovara dobio je ideju za samostalnu proizvodnju piva po svom ukusu. U taj pothvat se upustio bez ikakva predznanja, no vremenom se povezao i s drugim craft pivovarama i njihovim vlasnicima od kojih je učio, a kasnije je svoje znanje usavršavao kroz raznu stručnu literaturu i časopise.

Mariova obitelj potječe iz Gabele, pa se oko imena piva nije puno mislio, Trojansko je bilo sasvim logičan izbor s obzirom da su Trojanci na poseban način štovali pivo i da naravno postoji poveznica između drevne Troje i Gabele.  Svoje prvo pivo naš gost  je skuhao kući u loncu, no danas je ponosni vlasnik male craft pivovare u kojoj proizvodi različite vrste Trojanskog piva, za svačiji ukus ponešto.

Na pitanje koliko piva u prosjeku popije dok ne napravi ono koje mu odgovara Mario odgovara da nikad ne pije više od piva- dva jer onda bi cijela ta priča izgubila smisao i ne bi mogao razlučiti je li mu neko pivo odgovara ili ne.

Nikad se nije obeshrabrio u svom naumu i ističe kako je u svemu imao podršku obitelji, roditelja, brata i sestre.

Mariov brat Hrvoje nam je otkrio kako je Mario od ”malog potrčka” postao zrela i ozbiljna osoba s jasno zacrtanim ciljevima koja spremno prihvaća sve nestabilnosti i nesigurnosti koje privatni posao donosi. Hrvoje nije propustio Mariu poželjeti uspjeh na poslovnom planu, ali mu je poručio i da se malo angažira i na onom privatnom što je našeg gosta ostavilo bez komentara. U razgovoru koji možete poslušati na našem youtube kanalu Mario je ispričao što je sve potrebno kako bi dobili čašu jednog dobrog craft piva, te nam približio proces proizvodnje.

Bilo kako bilo, ovaj mladi i odvažni dečko u budućnosti sanja o usavršavanju svoga znanja, te o većoj proizvodnji piva u kojoj neizmjerno uživa, a mi smo mu od srca poželjeli ostvarenje snova. Nadamo se kako će i ova životna priča nekome od vas biti inspiracija i poticaj da se odvažite na korak o kojem odavno sanjate.

Pivili!

Antonija Bubalo

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne