Prof. Dražen Barbarić: Sa SUM-a ćemo imati vrhunske stručnjake u sigurnosnom i diplomatskom sektoru

Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru (SUM) raspisao je natječaj za upis na diplomski studij Sigurnosnih i međunarodnih studija. Potencijalni kandidati biraju jedan od dva ponuđena smjera: Sigurnost te Međunarodne odnose i diplomaciju. Na oba smjera mogu se prijaviti kandidati koji su završili srodan bolonjski preddiplomski studij društvenih ili humanističkih znanosti te kandidati koji su završili predbolonjski srodan studij sa stečenim stupnjem više stručne spreme.

”Prvi put u povijesti Sveučilište Mostaru, na Filozofskom fakultetu smo se odlučili na kreiranje jednog vrlo specifičnog studija, i na preddiplomskoj i diplomskoj razini objedinili smo područje sigurnosnih studija i međunarodnih odnosa. Procijenili smo, zapravo, da u sadašnjem trenutku, i u okviru vremenskom u kojem živimo, i geopolitičkoj situaciji, pa i našoj unutarnjoj situaciji, dakle države i društva u kakvom živimo, ta vrsta ekspertskih znanja je zaista potrebna”, kazao je prof. dr. sc. Dražen Barbarić, dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, ističući kako studenti koji budi studirali na ovom studiju ”zaista mogu biti vrhunskih stručnjaci, a na taj način doprinijeti i stabilnosti i funkcionalnosti same države, državnog aparata i prosperiteta cijeloga društva”

Specifičnost ovoga studija su  usmjerenja.

”Mi ćemo ponuditi našim budućim studentima da se profiliraju, odnosno da još prodube svoja znanja, da se profiliraju tako da će upisati smjer sigurnost, isključivo se školovati za taj smjer ili smjer međunarodne odnose i diplomaciju. Tako da će svatko, s obzirom na nekakve vlastite, afinitete moć stjecati dodatne specifičnije kompetencije i još se praktičnim radom dodatno izbrusiti u svojim budućim strukama”, kazao je prof. Barbarić ističući, pored domaćega nastavnog kadra, i brojne vrhunske stručnjake iz područja sigurnosti te međunarodnih odnosa sa Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta Sjever, Sveučilišta Vern, Sveučilišta Matej Bel iz Banske Bystrice, Univerziteta u Banja Luci te Univerziteta u Sarajevu, koji će predavati na ovom studiju.

Svima koji se odluče na upis jednoga od dvaju ponuđenih smjerova bit će omogućeno priznavanje ispita srodnih studija koje su završili, direktan upis na diplomski studij uz određivanje razlikovnih ispita koji čine osnovne stručne predmete obaju smjerova.

Budući studenti će imati priliku tijekom školovanja obavljati praktičan rad u mnoštvu institucija sigurnosnoga i vanjskopolitičkoga sektora i time teorijska znanja primijeniti u sektoru rada za koji se školuju, a dekan prof. Barbarić ističe kako će studenti imati i praktičan rad u partnerskim institucijama s kojim je već potpisan ili će uskoro biti potpisan ugovor o suradnji.

”To će biti završna glazura njihovog obrazovanja. Ta kombinacija stručnjaka iz prakse, vrhunskih znanstvenika i praktičnog rada, nadam se, da će uroditi plodom i da ćemo za dvije do tri godine prvi put na Sveučilištu u Mostaru imati prave vrhunske stručnjake u sigurnosnom i diplomatskom sektoru”, kazao je prof. Barbarić, a više informacija o ovom studiju dostupno je na web stranici fakulteta kao i službi za studente Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. prijave još nisu završene, a nastava počinje početkom sljedeće akademske godine. Cijeli razgovor s dekanom Filozofskog fakulteta SUM-a prof. dr. sc. Draženom Barbarićem, s kojim je razgovarala Ivana Čilić, poslušajte u audiozapisu.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne