Radica Lasić u emisiji ‘Iz evanđelja u život’: Ozdravila mi je duša, a onda i tijelo

Radica Lasić članica je bratstva Franjevačkog svjetovnog reda Široki Brijeg i predsjednica udruge „Narcis“, udruge koja se bori protiv raka dojke, odnosno pomaže ženama u njihovoj borbi protiv raka dojke. Postoji od 2003. godine, a Radica ju je osnovala nakon što se i sama suočila s tom strašnom bolešću. O svojoj borbi s bolešću i rastu u vjeri govorila je za emisiju „Iz evanđelja u život“.

Nakon što je primijetila da se s njom nešto događa i posumnjala na bolest, nije odmah krenula na liječenje, mislila je da ju mora boljeti ako ima nešto, a nju ništa ne boli. Ipak nakon određenog vremena spoznaje da može biti ozbiljno bolesna, a da još uvijek ne osjeća bolove. Tada je imala 45 godina. S mužem Tadijom odlazi u Zagreb na svetkovinu sv. Josipa 2001. i saznaje svoju dijagnozu, tumor na dojci. Najteže je bilo reći sinu i kćeri. Pogotovo jer je sama doživjela isto. Njezino djetinjstvo i mladost obilježila je bolest majke koja je bila bolesna još od njezina rođenja. Nije htjela da njezina djeca prolaze iste patnje, međutim odlučila im je sve reći i zajedno krenuti u borbu.

Cijeli život bila je vjernica, išla na svetu misu, molila se, ispovijedala. Međutim, uoči prve kemoterapije bila je na duhovom seminaru s temom svete ispovijedi. Odmah je potražila svećenika, ispovjedila se, po prvi put otvorila do kraja dušu i srce i osjetila silno kajanje.

„Toga dana ozdravila je moja duša, a s time je krenulo i moje tjelesno ozdravljenje“, ističe Radica.

I nakon toga sve je dobivalo svoj smisao, nestajao je strah, a rastao je mir. U tom periodu osjeća poziv i priključuje se Franjevačkom svjetovnom redu, a ljubav, molitva i potpora braće i sestara su joj mnogo značili u vremenu borbe protiv bolesti.

Posebno ističe koliko joj je značila, nakon operacije u Zagrebu, posjeta žena koje su to već prošle i koje djeluju u udruzi. I sama je odlučila po povratku u Široki Brijeg osnovati takvu udrugu. I uspjela je, iako su ju u početku čudno gledali i komentirali kada bi o bolesti govorila na radiopostaji Široki Brijeg. Međutim, žene su joj se počele javljati, i s vremenom su osnovali udrugu „Narcis“ koja djeluje već 18 godina.

Cijelo svjedočanstvo Radice Lasić poslušajte na našem YouTube kanalu.

Josipa Vukoja

 

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne