Radio Mir s Hrvatima u Švicarskoj: Lijepo je ovdje, ali Domovina je Domovina i ja ću se vratiti

Hrvatska katolička misija Aargau u Švicarskoj u nedjelju je proslavila svoj dan. Nebeski zaštitnik ove misije je sveti Ivan Pavao II., a ove godine proslava je održana tjedan dana prije blagdana svetog Ivana Pavla II., koji se slavi 22.listopada.

Svetu misu predslavio je fra Sretan Ćurčić, a on je i tri večeri prije proslave Dana misije predvodio i duhovnu obnovu, kojom se vjernici pripremali za dan Hrvatske katoličke misije Aargau, koju je u intervjuu za naš radio predstavio je fra Niko Leutar, voditelj HKM Aargau.

Intervju: Fra Niko Leutar, voditelj HKM Aargau o Misiji, životu u Švicarskoj, mladima, iseljavanju…

Fra Niko Leutar istaknuo je na kraju razgovora svoje suradnike bez kojih sa kako kaže puno toga u misiji ne bi moglo organizirati. Misija uistinu obiluje događanjima, a među onima koji ih organiziraju je i misijsko vijeće koje nam je predstavio njegov predsjednik Danijel Gašić.

”Misija postoji dosta dugo, ali s fra Nikom smo dosta oživjeli naše vijeće, koji broji oko 60 ljudi i radimo za naše mlade, za naš hrvatski jezik za našu vjeru. Puno nas ide na misu, mladi su postali jako aktivni u našoj župi, imamo molitvene zajednice, pjevačke zborove, pokušavamo uvijek kroz neke aktivnosti djelovati cijelu godinu na više područja. Moja osobna misija i misija vijeća je pokrenuti mlade i tu ne treba puno, opet se pokrenulo. Kad gledamo kud ide ovaj svijet, jako je dobro da su mladi voljni raditi i to je jako lijepo za vidjeti”, kazao nam je Danijel Gašić dodajući kako on ne planira dočekati mirovinu u Švicaraskoj nego se vratiti je kako kaže ”Domovina je Domovina”.

Danijel Gašić, predsjednik misijskog vijeća HKM Aargau

”Puno nam znači kada nas netko posjeti iz Domovine, posebno sada vi iz Međugorja. Puno nam znači kad netko dolazi, nekad nam se čini da smo zaboravljeni”, kazao je Gašić, a njegovu želju za povratkom dijele svi Hrvati u Švicaraskoj s kojima smo razgovarali.

U HKM Aargau djeluju dječji zbor, zbor mladih i veliki zbor, a Zbor mladih predstavio nam je njegov voditelj Petar Filipović.

”Radeći s mladima i ja sam puno naučio. Primarno je da se okupimo oko crkve, molimo, zapjevamo… Trenutno je u zboru 30-40 mladih. Primarno nam je druženje, dok je pjevanje sekundarno, jer kroz druženje mladi se povežu s Crkvom i ljepše je da su oko crkve nego na nekim drugim mjestima, kazao nam je Filipović.

U Suhru proslavljen dan Hrvatske katoličke misije Aargau

U sklopu trodnevne duhovne obnove održano je i tradicionalno hodočašće na grob svete Verene u Bad Zurzach, a ovo hodočašće traje već 29 godine, od osnivanja misije.

”Mi smo od prvih dana misije tu i radujemo se svakom susretu. Lijepo nma je ovdje. Sretni smo zbog druženja u ovom svetištu iz trećeg stoljeća. Član sam i misijskog zbora, rado pjevamo i družimo se kroz pjevanje. Vjera je dio nas, bez nje se ne može živjeti”, kazao nam je Ivica Baškarat, poručujući svima koji planiraju ići od doma da ne zaborave svoju vjeru u svoje korijene. To ističu svi s kojima smo razgovarali, a vjeru i ljubav prema rodnoj grudi uspjeli su prenijeti i mladima kojih je dosta bilo na duhovnoj obnovi, ali ističu kako to nije bilo uvijek lako.

”Sudjelujem u radu misije, molitvi, duhovnim obnovama… Gdje se mogu dati, tu se dajem. Malo starije generacije više se vraćaju, a mladi malo teže. Imam kćer od 24 godine i ona se želi s nama vratiti. Jako teško je bilo odgojiti dijete da voli svoju zavičaj, jezik… Najteže je bilo u pubertetu. Stekla sam dojam da mediji odgajaju djecu, a ne roditelji, ali ustrajnosti uz Boga i velikom ustrajnosti roditelja, pričanjem, dovođenjem na hrvatske zabave, odlascima u Hrvatsku… Onda se to drugačije gleda i obavezno pričati hrvatski u kući”, savjetuje Mara Ivanišević iz Šibenika, ističući kako je bila oduševljena trodnevnom duhovnom obnovom.

Pričati hrvatski u kući, ali pričati i hrvatski u školi jako je bitno. O tome nam je govorio Denis Blažak, predsjednik Udruge roditelja Hrvatske domovinske škole u Švicarskoj.

”Imamo 671 upisanog učenika za ovu školsku godinu i to je blagi porast u odnosu na prošlu i nekoliko prošlih godina, iako bi broj trebao biti veći, jer ima jako puno Hrvata koji žive u Švicarskoj i šteta je da više ne koriste tu mogućnost jer je to velika privilegija koju imamo u Švicarskoj. Devedesetih godina bilo je dvostruko više učenika. Ne može usporediti te generacije roditelja, nacionalni zanos tih godina, neki više ne vide razlog slanja djece u Hrvatsku domovinsku školu. Ne uči se samo jezik, nego i običaji, imamo brojne radionice, dolaze kazališta iz domovine…”, kazao nam je Blažak, savjetujući roditeljima da budu uporniji u nagovaranju djeteta da pože u hrvatsku dopunsku školu.

Radiopostaja Mir Međugorje prenosila je i misu iz mjesta Suhr u HKM Aargau. Prijenos ove mise u našem radijskom programu i na našem YouTube kanalu realizirali su Mateo Ivanković, Zdravka Šego, Dijana Vranić, Vedran Vidović, Stanko Jerković i Velimir Begić. Na ovoj misi fra Sretan je poručio ”da nije važno gdje čovjek živi, nego da u njemu živi Bog”.

Iako smo jasno vidjeli da u njima živi Bog, živi i jaka želja za povratkom u Domovinu. Svi se nadaju da će se to jednoga dana i realizirati. S puno smo još Hrvata u Aargauu razgovarali, ne mogu svi stati u ovu reportažu. Razmišljanja nekih od njih poslušajte u audiozapisu, a ono što je svima zajedničko je odgovor na pitanje koliko dugo su u Švicarskoj i planiraju li se vratiti. Svi su nam rekli: ”Ja ću se vratiti!”

Tekst: Dijana Vranić i Velimir Begić
Foto: Mateo Ivanković

 

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne