S. Dominika Anić: Naći Boga u sebi za životnu ravnotežu

Sveti Franjo se ogledao jedino u Evanđelju, a pitanje je u čemu se mi ogledamo, odnosno u čemu bismo se mi kao vjernici, a napose kao članovi Trečega reda trebali ogledati. O tome je trećarima u predavanju pod nazivom „Ja u ogledalu sv. Franje“ govorila časna sestra Dominika Anić.

Drugi dio ovoga predavanja započela je riječima: „Blago nama ako se mi, kad se ogledavamo u ogledalu Evanđelja upitamo Ja, tko sam ja? i nikoga ne osuđujemo. Čovjek koji se pita, ali istinski pita, ja, tko sam ja, nikoga neće osuđivati. Nema potrebu osuditi drugoga. Zašto? Zato što kada sebe vidi, vidi da je za osude samo takve.“

Posebno je naglasila da moramo biti svjesni da svaka osoba ima specifične upute koje su različite od naših. Te upute nisu ni bolje ni gore, nego su različite i pripadaju određenoj osobi. Problem nastaje kada mi želimo svoje specifične upute adresirati na drugu osobu.

MI smo na svijetu da Boga upoznamo. A kada Boga upoznamo, upoznat ćemo sebe. A kada upoznamo sebe, onda ćemo znati kako funkcionira drugi čovjek jer ćemo vidjet kako smo mi jadni, slabi, grešni i razmujet ćemo da i taj drugi iam isto pravo na pogreške.

S. Dominika se nadalje upitala kako to da je sv. Franjo svatko bio brat: „Nisu oni razbojnici prema njegovoj braći bili dobri. Ali su Franji i ti razbojnici bili braća. Jer Franjo odlučuje tko će njemu biti brat, a ne taj tamo drugi. Ja odlučujem da ste vi svi ovdje meni braća i sestre i vi mi ne možete ništa protiv te moje odluke. Ja o tome odlučujem šta ću ja prema vama.“

Predavanje je završila riječima: „Ja Boga u sebi moram naći. To mi treba za moju životu ravnotežu.“

Cijelo predavanje č. S Dominike Anić „Ja u ogledalu sv. Franje“ poslušajte na našem YouTube kanalu.

Josipa Vukoja

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne