Sudionici duhovne obnove za bračne parove: Pustiti Boga u naš brak da On postane srž

„Bračni je poziv uzvišen kao i svećenički poziv“ rekao je fra Serđo Ćavar, predavač na 21. Međunarodnoj duhovnoj obnovi za bračne parove, koja je održana u Međugorju od 2. do 5. studenoga 2022. godine. Predavač je hercegovački franjevac na službi u Zagrebu, aktivan u obiteljskom pastoralu budući da je tema njegovog doktorskog rada: „Duhovno vodstvo i duhovnik pred izazovima krize očinstva i svećeničkog identiteta“.

O geslu obnove „Učite od mene i naći ćete mir (Mt 11, 28-30), U Gospinoj školi“ rekao je: „To geslo poteže se ove godine kroz sve programe u Međugorju. Na tom tragu i mi na ovoj duhovnoj obnovi, želimo potaknuti bračne parove da jačaju toga nutarnjeg čovjeka. I onda kad sam ja u miru i kad svoje srce sakrijem u Gospodinu onda lakše uspostavljam mir u svom braku, obitelji, zajednici“. Dodao je „Brak je jedna dinamična stvarnost u kojoj se mijenjamo, rastemo…“.

Sudionici su kazali s kakvim su očekivanjima došli „Očekujemo učenje o našim odnosima, učenje o odnosu između muža i žene gdje smo uvijek tanki. Očekujemo da nas ovdje pouče više kako ljubiti Boga da bi i jedni druge više ljubili. Kako više pustiti Boga u naš brak da On bude srž i glavni pokretač ljubavi među nama.“

Izjave sudionika i predavača možete čuti u emisiji „Oaza života“.

Malo se priča o samom sakramentu ženidbe i što on znači

Nakon što smo u Oazi života, emisiji obiteljskih tema Radiopostaje Mir Međugorje od 3.11., čuli predavača i neke sudionike 21. Međunarodne duhovne obnove za bračne parove, koja je u Međugorju održana 2. – 5. studenoga 2022. godine, u emisiji od 10. studenoga razgovarali smo i sa supružnicima koji su uz predavača bili svjedoci, odnosno govorili o iskustvu svoga braka. To su Ivana i Dalibor Šarušić iz Zagreba, bračni par aktivan u Kursilju u pastoralu bračnih parova.

„Danas se jako malo priča o braku, o samom sakramentu ženidbe i što on znači“ rekla nam je Ivana. A Dalibor je naglasio „Vezano za samu spolnost i seksualnost, zašto je to bitno, zašto je bitno o tome progovoriti? Iz našeg iskustva, a vidim da je tako i oko nas, u našim obiteljima u okruženju o tome se  ništa nije govorilo, čak i ako bi se pokušalo, to kao da je nekako bilo zabranjivano. U samoj Crkvi spomenute su osnove i tu se stalo. I ja vidim da je oko jedne tako velike stvari, svete stvari, sotona preuzeo ekskluzivno pravo da nas samo on uči preko priča poznanika koje su iskrivljene, preko časopisa koji znamo kakvi su i preko filmova. Drugog načina nije bilo, ni sada ga nema.“  U toj izjavi je zapravo pozvao roditelje, odgajatelje pa i Crkvu, zapravo sve, kako sotona ne bi preuzeo prevažnu ulogu informiranja i formiranja.

Cijelu emisiju poslušajte na našem YouTube kanalu.

Višnja Spajić

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne