Tjedan očeva u dječjem vrtiću “Sveta Mala Terezija – Majčino selo”

„Moj tata je najjači na svijetu. On ti je veći od ove zgrade“, znaju reći djeca vrtićkog uzrasta kojima je idealizacija očeva u tom razdoblju potrebna. Iako je uloga oca, kao i majke, vrlo velika u razvoju djeteta, otac se često spominje samo usput, kao netko tko ima sporednu ulogu u životu svoje djece. Zašto uloga oca ipak nije sporedna, već naprotiv vrlo važna u oblikovanju djetetove ličnosti i individualnosti, govorilo se u dječjem vrtiću „Sveta Mala Terezija“ u Majčinu selu, gdje je predavanje na temu „Tko ili što je ćaća“ održao magistar psihologije Kristijan Kraljević.

Tete iz vrtića su s djecom imali radionice kroz cijeli tjedan, a što o svom tati misle, koliko ga vole kazala su nam dječica iz vrtića. Prvi koji je govorio o svom tati bio je Šito: „Moj ćaća vozi mene i brata na trening, čuva nas i voli nas. Vesel je i sve tako radi za nas“, dok je mali Mate kazao: „Vodi nas u šumu, radi, vesel je, i tako dalje, i ja volim svoga tatu”. Marko je rekao da ga je tata vodio na planinu i da je bio sretan jer su tamo ostali deset dana, dok je Brunu njen tata naučio voziti bicikl i to bez pomoćnih kotača…

Dječica su nas još obradovala i sa pjesmama i recitacijama, a također su za naš program zajedno izmolili i molitvu sv. Josipu:

„O, Josipe oče sveti čuvaj kuću i posveti.
Sva obitelj da se složi ljubav sveta da se množi.
Mir, veselje k nama svrati, strah Gospodnji nek nas prati.
Krepošću da žiće plodi, putem raja ti nas vodi.
Čuj nam Oče, molbu vruću čuvaj nas i svu nam kuću.
Tebi ključeve sve predajem, gospodarom prepoznajem.
Sve što može nauditi, kući, dostoj se odstraniti.
U Presvetog Srca Rani ti nas Oče sve nastani.
Da živimo na tom svijetu, kao ti u Nazaretu.

Amen.“

Što su nam sve dječica kazala poslušajte u audiozapisu, a također vam donosimo i fotografije sa samoga predavanja magistra psihologije Kristijana Kraljevića na temu „Tko ili što je ćaća“ u kojemu je govorio o važnosti očeva u obitelji, o tome što otac znači za dijete i koliko je bitna i nezamjenjiva njegova uloga u životu djece.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne