Tolle lege – Nova izdanja Kršćanske sadašnjosti

U prvoj ovogodišnjoj emisiji Tolle lege 11.siječnja predstavili smo najnovija izdanja Kršćanske sadašnjosti. Kršćanska sadašnjost u novu je godinu zakoračila s nekoliko novih izdanja, među kojima je nekoliko stručnijih knjiga iz područja teologije i religijskih znanosti te nekoliko izdanja za djecu i mlade, ali i jedan zanimljiv rokovnik, odnosno planer.

Nova izdanja u emisiji je predstavila  Tihana Pšenko Miloš, organizatorica marketinga u KS-u.

Povijest kršćanstva i Crkava jedan je od novih naslova. Knjigu je napisao poznati autor brojnih knjiga i znanstvenih članaka Roberto Rusconi, nekadašnji profesor  Povijesti kršćanstva i Crkava na Sveučilištu Roma Tre u Rimu.

„Riječ je o knjizi koja na nešto više od 470 stranica obrađuje vrlo veliko povijesno razdoblje, točnije više od dva tisućljeća povijesti kršćanstva i Crkava, uz podjelu jednog velikoga vremenskog lûka na antičko doba, srednjovjekovno, moderno te suvremeno doba. Knjiga se zaustavlja pritom na nekim temeljnim, bitnim prekretnicama: recimo od propovijedanja Isusa iz Nazareta do statusa religio licita u vrijeme Konstantina; zatim od temelja kršćanske Europe do širenja katoličanstva po cijelom svijetu i tako dalje“, istaknula je govoreći o knjizi Tihana Pšenko Miloš.

Osim ovog vrijednog priručnika, KS je objavio još jedan priručnik, odnosno Rječnik obreda. Rječnik je uredio Mircea Eliade, poznati profesor povijesti religija i filozofije.

„Ovaj rječnik plod je istraživanja brojnih stručnjaka. Oni su iz područja etnologije, antropologije, sociologije, filozofije i teologije, istaknula je Tihana Pšenko Miloš.  Autora je jako mnogo, zapravo 73.-oje je autora koji su pisali pojmove u ovoj knjizi. Rječnik otvara čitatelju svijet značenja neophodnih za razumijevanje suvremenih pojava. Mircea Eliade je s Georgesom Dumézilom pružio u svojim studijama novi pogled i metodu religijskim znanostima, prilagodivši ih znanstvenom duhu i suvremenim antropološkim istraživanjima XXI. Stoljeća. Upravo to je u ovom djelu pronašlo vrijedno uporište.

Uz ovu stručniju literature, Kršćanska sadašnjost objavila je i nešto pomalo drukčije, a to je planer za 2022. i 2023. godinu. On nosi i zanimljiv naslov s porukom: Ne budite zabrinuti za sutra.

„Mislim da je naslov jedna poruka koja će svima dobro doći u ovoj novoj godini. Riječ je o planeru za 2022. i 2023. godinu. Pripremili smo ga tako da da i naslovom i citatima kojima je prožet na početku svakog mjeseca odiše jednim kršćanskim nadahnućem koje svojeg vlasnika ili vlasnicu može pratiti kroz svakidašnjicu u planiranju dnevnih zadataka. Zamišljen je kao pratitelj i pomagalo u organizaciji svakidašnjeg života za čak dvije godine (2022. i 2023.), te sadržava kalendare i važne datume za te dvije godine“, istaknula je naša gošća.

Kršćanska sadašnjost u novoj godini misli i na najmlađe čitatelje. Naša je gošća predstavila dva naslova za najmlađe: slikovnicu pod naslovom Anđeo Aniel, a potpisuje ju Ljerka Šimara i drugi naslov, Evanđelje za djecu. Liturgijska godina C, namijenjen je osnovnoškolcima, a potpisuje ga Iva Noršić. Knjiga na privlačan i zanimljiv način pomaže djeci da se tijekom cijele liturgijske godine pripremaju za nedjeljne mise te da upoznaju Božju riječ.

Kršćanska sadašnjost ovoga je siječnja kao knjigu mjeseca izdvojila knjigu Putokazi sreće.

„Riječ je o jedinstvenoj i vrijednoj knjizi u nas. Ona je plod suradnje čak 26 autora i 77 suradnika, teologa i laika, koji na neki način odgovaraju na tu temeljnu čovjekovu čežnju traganja za srećom. Knjigu smo objavili u suizdanju sa Glasom Koncila. Autori nekako temelj za sreći pronalaze  u Kristovim Blaženstvima. Knjiga sadržava svjedočanstva vjernika, meditacije blaženstava, te tumačenja plodova Duha Svetoga pa ju čitatelj može držati i kao svojevrstan priručnik za rast u vjeri i za traganje za srećom”, poruka je i preporuka naše gošće u prvoj ovogodišnjoj emisiji Tolle lege/ Uzmi i čitaj, koju možete poslušati na našem YouTube kanalu.

Vedrana Vidović

 

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne