Treći dan velike devetnice iz Čitluka i Marijanski koncert u čitlučkoj crkvi

U organizaciji župe Krista Kralja Čitluk i udruge “Zavjet Gospi”, na petu vazmenu nedjelju 15. svibnja, nastavljena je velika devetnica, povodom 41. obljetnice ukazanja Kraljice mira u Međugorju.  Na molitvenoj devetnici koja je krenula ispred  župne crkve Krista Kralja u Čitluku u 15 sati, sudjelovalo je nekoliko stotina hodočasnika, iz okolnih mjesta, te čak iz Hrvatske. Uz pjesmu i molitvu, unatoč velikoj vrućini, hodočasnici su sretno stigli do Brda ukazanja, a neki su se odvažili i svoje dojmove podijelili za našu radiopostaju:

“Kao i prošle godine, i ove godine sam odlučio hodočastiti iz nekih svojih duhovnih poriva. Zahvaljujem se župniku i župnim vikarima što su ponovno podržali ovu prekrasnu inicijativu, da se i ove godine održi ovo hodočašće”, kazao je Vinko Krasić, njegove zahvale dijeli i Elizabeta Soldo.

“Svi smo mi na ovo hodočašće krenuli sa svojim zavjetima, i svatko moli nešto svoje. U isto vrijeme moramo biti zahvalni Bogu, što živimo ovdje, što imamo ovakve fratre, da imamo mogućnost svake nedjelje hodočastiti i zahvaliti se Bogu i dragoj Gospi, što je uz nas i što 41 godinu hodi s nama. Bogu hvala”, kazala je Elizabeta.

“Imam puno razloga za zahvaliti Gospi, prvenstveno za obitelj. Imam četvoro djece, da me Bog uputi kako da ih odgojim. Nije mi bilo teško na putu, uvijek bude sitnih napasti, ali uz Božju pomoć nije nikakav problem. Vrijeme je lijepo, i ovo zajedništvo i zajednička molitva. Lakše je kada znamo da nas Majka čeka na vrhu brda, a imamo joj stvarno na svemu zahvaliti, što smo slobodni, što možemo s krunicom u ruci 2 i pol sata moliti. Nemaju svi tu privilegiju, da žive na mjestu gdje se ne trebaju ničega bojati, iskazati svoju vjeru, nije svakome baš tako. Pozvala bih sve da nam se pridruže, ovo je posebna milost”, govori nam Vedrana Turudić, a zahvaliti Gospi došao je i Franjo Stojić.

“Sudjelujem na ovome hodočašću prvenstveno da se zahvalim Gospi, koja je posredovala kod Gospodina, da mi vrati zdravlje, i da molim za bolesne. Radostan sam da možemo svjedočiti svoju vjeru, da se ova Božja milost događa u našoj blizini, da ne moramo putovati negdje daleko, kao što mnogi ljudi dolaze s kraja svijeta da se ovdje mole. Mi smo jako blizu i trebamo se odazvati na molitvu, jer nas Gospa poziva i ona je rekla da se molitvom mogu i ratovi zaustaviti. Ovaj rat u Ukrajini može se, ne daj Bože, proširiti i molim i na tu nakanu. S pjesmom i molitvom nije bilo teško hodočastiti, osjeti se radost. Prekrasno mi je kada se približavamo brdu i kada se uspinjemo Majci. Ja sam završio prvi razred srednje škole, kada se Gospa ukazala, i emocije se bude i sve me vraća u to vrijeme. Na kraju želim da pozovem sve one koji su u blizini, i ovi koji su dalje, mogu doći do Čitluka, tamo ostaviti automobil, i krenuti na ovo hodočašće. Ostalo je još 5 nedjelja i veliko zavjetno hodočašće na uočnicu 24. lipnja, bilo bi uistinu lijepo da svi svjedočimo našu vjeru u Isusa Krista”, kazao je Stojić.

Treći dan velike devetnice završio je pjesmom, a pjevalo se Gospi i u čitlučkoj župnoj crkvi gdje je u subotu 14. svibnja, održan Marijanski koncert. Uz zvuke Shubertove Ave Marije, djeca su noseći bijele ruže do kipa Gospe fatimske u procesiji ušla u crkvu. Bio je to dar Gospi u njenom mjesecu svibnju, a potom su slijedili nastupi svih zborova koji djeluju u župi. Na kraju meditativno- glazbene večeri koja je odisala marijanskom pobožnošću, obratio se čitlučki župnik fra Miro Šego.

“Ovo je nešto fantastično, veličanstveno, nešto što ne možeš opisati nekome tko nije bio ovdje. I to je doista onaj trud, i napor i izvedba. Sve je bilo vrhunsko. Tako mi je srce puno i tako sam radostan, što smo uspjeli, i što smo uz malo vremena i puno truda, ostvarili ono što smo očekivali. Ova župa ima suzaštitnicu Blaženu Djevicu Mariju. Ovdje je veliki događaj za župu proslava blagdana Gospe Velike, kako mi ovdje kažemo, unatoč tome što je župa posvećena Kristu Kralju”, kazao je fra Miro.

Na Marijanskom koncertu koji je održan u povodu Gospe fatimske nastupili su Raspjevani anđeli, zbor mladih, Veliki župni zbor Krista kralja i zbor Frame Čitluk koje vode s. Slavica Kožul i fra Luka Ćorić. Brojni posjetitelji uživali su u izvedbama marijanskih pjesama, a neki od sudionika s nama su podijelili svoje dojmove.

“Imam 10 godina. Pjevam u malom zboru Raspjevani anđeli. Ovaj koncert mi je bio super i super smo se zabavili”, kazala je Iva, a na koncertu je bilo svih dobnih skupina.

“Jedan sam od starijih članova zbora Prijatelji i na ideju fra Luke Ćorića, oformili smo jedan novi band, koji se većinom sastoji od malo starijih članova zbora Prijatelji. Za koncert smo imali 13 dana pripreme, međutim stvarno prošlo je uspješno i daj Bože da ovo potraje”, priča Mario Kordić.

“Srce mi je kao kuća. Ponosan sam na cijelu ovu ekipu, na sve nas. Hvala fra Luki, i posebno župniku fra Miri. Ovo je posebna čar. Sveti Augustin je rekao tko pjeva, dva puta moli”, dojmovi su Ivana Planinića.

Bila je to večer zajedništva, molitve i ljubavi. Program je završio Posvetom Bezgrješnom Srcu Marijinu i pjesmom Majci mira kao znak zahvale za 40 godina milosti u Međugorju.

Tekst: Andrija Šego
Foto: Mateo Ivanković

 

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne