U Međugorju održana akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Danas je u dvorani Ivana Pavla II. u Međugorju održana akcija dobrovoljnog darivanja krvi, koju su organizirali Crveni križ Čitluk, Župni ured sv. Jakova Međugorje te mjesne zajednice Bijakovići i Međugorje u suradnji s Transfuziologijom SKB Mostar za potrebe Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

„Danas je najplemenitije ono što čovjek može napraviti jest darivati krv, upravo iz razloga što se ne može umjetnim putem to nikako izvesti, nema toga načina. Najveći dio sebe i pomoći nekome jest dati krv. Što se tiče samoga davatelja, zdravo je davati krv, jer svakako taj jedan dio krvi naše propada, a stalno se krvne stanice obnavljaju i već u roku 24 sata proizvede se ovaj tekući dio krvi, a za 6 do 8 tjedana željezo se vrati u normalne vrijednosti. Korisno je i zdravo, to je nešto najplemenitije. I na naše iduće akcije sve zdrave osobe su dobrodošle, ne treba nikakva posebna priprema, samo ponijeti dokumente, dobro se naspavati, nije potrebno biti natašte, a i povesti nekoga u pratnji je poželjno jer mi u biti ovisimo o dobrih i plemenitih ljudi”, kazala nam je Ana Kvesić Pehar, specijalizant transfuzijske medicine. Jedan od današnjih darivatelja krvi Ivan Ostojić kazao nam je da je ovo jako koristan događaj na koji se često odazove.

„Ovo mi je trinaesti put da darujem krvi i mogu reći da je bolje dati krvi nego li je tražiti. Važnost darivanja je velika, jer ne daj Bože da nam krv zatreba tek tada bismo znali cijeniti vrijednost krvi. Darivanje krvi je individualni pristup i tu treba biti odluka same osobe da nekome pomogne, jer nikada ne znamo kome može zatrebati, a osjećaj darivanja je uvijek dobar”, kazao nam je kratko Ivan Ostojić.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne