Zilda Arns Neumann – trećarica kandidirana za Nobelovu nagradu za mir

Emisija „Iz evanđela u život“ donosi nam životopis dvoje ljudi koji su živjeli u svijetu, obavljali svoje svakodnevne dužnosti, bili su članovi Franjevačkog svjetovnog reda, a postali su blaženici. Riječ je o Zildi Arns Neumann, svjetovnoj franjevki  koja je bila nominirana za Nobelovu nagradu za mir, a zatim i Leon Harmel, koji je bio industrijalac.

Zilda Arns Neumann preminula je 12. siječnja 2010., pod ruševinama prouzrokovanim potresom na Haitiju. Zilda je bila pedijatrica, utemeljiteljica i ravnateljica nevladine organizacije Pastoral za djetinjstvo te članica bratstva Franjevačkog svjetovnog reda u Curtibi. Bila je jedna od najpopularnijih ličnosti svoje zemlje. Njezin brz i izvanredan uspjeh izmijenio je iz temelja javno zdravstvo u Brazilu. Tamo gdje je Pastoral djelovao stopa smrtnosti djece je dvostruko manja nego drugdje, i zahvaljujući njoj stotine tisuća djece su preživjela. 2001. Zilda je bila nominirana za Nobelovu nagradu za mir.

Nakon vijesti o njezinoj smrti, Brazilci su bili u šoku. Zbog njezinog rada lokalni mediji nazivali su je brazilskom Majkom Terezijom.

Leon Harmel je bio franjevački trećoredac i vlasnik predionice. Bio je jedan od divova socijalnog apostolata u 19. st i prvi industrijalac koji je odgovorio na taj poziv. Tvornicu je naslijedio od oca kada je imao 25 godina i odmah je odlučio u toj tvornici stvoriti bolje odnose sa svojim radnicima i osigurati im pristojan život. Ponajprije je htio osnovati radničke pokrete i katoličke udruge pod upravom samih radnika. Leon Harmel htio je do svoga poduzeća stvoriti autentičnu kršćansku zajednicu.

1861. godine pristupio je Trećem redu sv. Franje, gdje ga je kako sam svjedoči, osvojila evanđeoska i franjevačka duhovnost, a u više navrata volio je naglasiti kako se cvjetanje njegove tvornice dogodilo ulaskom cijele njegove obitelji u Franjevački svjetovni red.

U prethodnim redovima kratko je predstavljeno dvoje rekli bismo običnih ljudi, koji su živeći svoju svakodnevnicu postali blaženici. Ako vas je ovo zainteresiralo, preporučam vam knjigu Svetost franjevačke svjetovne duhovnosti, u kojoj ćete pronaći mnoštvo životopisa svjetovnih franjevaca – trećara, koji su proglašeni svecima ili blaženicima. A cijelu emisiju „Iz evanđelja u život“ u kojoj donosimo životopise ovih dvoje blaženika poslušajte na našem YouTube kanalu.

Josipa Vukoja

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne