Glazbe svijeta – Nova emisija u programu radiopostaje Mir

Nova emisija pod nazivom Glazbe svijeta emitirat će se svake posljednje subote u mjesecu u 20.30 sati u programu Radiopostaje Mir Međugorje!

U ovoj emisiji putujemo glazbenom Europom i upoznajemo europsku tradicijsku glazbu. Kroz glazbeno putovanje vodi nas dr. sc. Lidija Vladić-Mandarić, doc., pročelnica Studija glazbene umjetnosti FPMOZ Sveučilišta u Mostaru.

Prof. Lidija Vladić Mandarić na samom početku pokušala nam je opisati korijene tradicijske glazbe koji počinju u 18. st., kada se počinju skupljati ruralne pjesme, melodije i plesovi. To je bilo vrijeme kada su termini narodna pjesma i narodna glazba i njihovi ekvivalenti na drugim jezicima skovani od strane sakupljača i učenika.

Međutim njihovi dvojnici u 20. stoljeću nisu primjenjivali te termine na vlastiti rad sve do trenutka dok narodne pjesme i plesovi nisu postale priznate kao žanr i cijenjene kao dio Europskog i svjetskog kulturnog nasljeđa.

Danas u cijeloj Europi, svijetu ljudi su zaokupljeni tradicijskom glazbom. Ljetni mjeseci ispunjeni su s festivalima tradicijske glazbe i postoji bezbroj skupina tradicijske glazbe i  tradicijskog plesa. Svaka radiopostaja koja drži do sebe pa tako i Radiopostaja Mir Međugorje imat će svoj program tradicijske glazbe.

Nakon općenitog uvoda o tradicionalnoj glazbi, prof. Lidija Vladić Mandarić nastavlja s Glazbom svijeta. Cilj emisije je putovanje svjetskom glazbenom baštinom kroz koju ćemo upoznati raznoliki svijet tradicijske glazbe, krenuli smo od Europe kao mali kontinent, a koja ima veliki broj država i naroda.

U emisiji Glazbe svijeta, Portugal je prva zemlja o kojoj možete čuti pojedinosti kako su očuvali svoje starine, kakva su im narodne nošnje, sombrero, andaluzijske nošnje, način života, plesovi te mnoštvo zanimljivosti. Najpoznatija portugalska glazba je Fado. Kada je nastao i kako se uobličio, koje su karakteristike Fada, melodije, teme… sve to poslušajte novoj emisiji Glazbe svijeta, koju uređuje i vodi dr. sc. Lidija Vladić-Mandarić. Napomenimo i to da kroz cijelu emisiju možete slušati i poznatu portugalsku pjevačicu Amália Rodrigues koja pjeva Fado.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne