Biskup Guido Gallese predslavio misu u Međugorju

Večernju svetu misu na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova u Međugorju večeras (24. listopada 2024.) predslavio je mons. Guido Gallese, biskup biskupije Alessandria della Paglia u Italiji. U koncelebraciji je bio apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskup Aldo Cavalli i 82 svećenika, a biskupa je na početku svete mise pozdravio međugorski župni vikar fra Jure Barišić.

Biskup Guido Gallese u Međugorju: Na Križevcu sam dobio svoj svećenički poziv

Biskup Gallese u svojoj propovijedi osvrnuo se na današnji evanđeoski ulomak u kojem se kaže: ‘Ali krstom mi se krstiti i kakve li muke za me dok se to ne izvrši!’ pa kazao kako je na isti način Isus govorio kada su mu dvojica braće, Jakov i Ivan, govorili da sjede njemu s lijeva i s desna i pitao ih: ‘Možete li se krstiti krstom kojim ću se ja krstiti?’

”Ali kada postavlja to pitanje ne aludira na sakrament krštenja, aludirao je na činjenicu da će biti uronjen u veliku patnju”, kazao je biskup Gallese te pojasnio da Isus kaže kako treba proživjeti jedno bolno iskustvo.

”Znamo da je to duboko trpljenje, dakle njegova muka i smrt su nositelji spasenje. Gospodin je sve nas spasio jer se susreo s patnjom. Spasio je sve nas i sve ljude u povijesti čovječanstva. Gospodin je stvorio jedan novi svijet – Crkvu, preko svoje muke, smrti i uskrsnuća. I to je učinio preko svoga presvetog svećeništva, ali to svećeništvo je prenio na sve nas koji imamo sakrament krštenja i svete potvrde, dajući nam mogućnost da prikažemo ono što u životu doživljavamo kao poteškoće na način da od tih poteškoća stvorimo jedan element spasenja i za nas i za našu braću. U određenoj mjeri dao nam je mogućnost da sudjelujemo u Kristovu djelu”, kazao je biskup Gallese. Govorio je i o tome kako su apostoli sveti Pavao i sveti Petar koji su stupovi Crkve ”proživjeli radost, mir, sreću, unatoč svim protivštinama koje su proživljavali i to zbog toga jer je Isus došao i donio nam je vatru i plamen, donio je oganj na zemlju”.

Cijelu propovijed biskupa Gallesea možete poslušati u audiozapisu, a mons. Gallese na kraju svete mise zahvalio je apostolskom vizitatoru nadbiskupu Aldi Cavalliju te rekao kako sudjeluje na jednoj duhovnoj obnovi u Međugorju pa zamolio za ”pomoć u molitvi da sve osobe koje pate i trpe steknu olakšanje u svojim bolima i ranama”.

 

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne