Bračni par Dantes – Castillo: Zbog Međugorja su naš brak i obitelj postali snažniji

U Međugorju je održana 22. Međunarodna duhovna obnova za bračne parove na kojoj je sudjelovalo oko 90 bračnih parova koji su u Međugorje došli iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Čilea, Argentine, Kolumbije, Španjolske, Švicarske, Njemačke, SAD-a, Nizozemske, Slovačke, Češke, Italije, Latvije, Mađarske, Poljske i Ukrajine. Među svim tim bračnim parovima susreli smo i bračni par Dantes – Castillo. Irene je podrijetlom iz Ekvadora, a Jose iz Dominikanske Republike. U braku su već 38 godina, imaju troje djece i jednog unuka, a žive u Miamiju u Sjedinjenim Američkim Državama. U Međugorje dolaze godinama, a često vole naglasiti kako su im zbog Međugorja brak i obitelj postali snažniji i ujedinjeniji.

„U Međugorje dolazim od 2000. godine, dakle već 23 godine. Ovdje sam prvo dolazila s prijateljima, istraživala sam gdje je to mjesto gdje se Djevica Marija ukazuje. U Međugorje sam dolazila nekoliko puta, te sam nakon toga u svome srcu osjetila Djevicu Mariju, da je to bilo dobro i za mene i za moju obitelj. To sam kazala svome suprugu, a on je u to vrijeme bio suprotan meni, suprotan mojoj vjeri, često me je i kritizirao, posebno zbog toga jer nije baš volio Katoličku Crkvu. Ja sam mu rekla u redu, ali pođi sa mnom i vidjeti ćeš. Kada je jednom došao u Međugorje sa mnom bio je potpuno uzrujan, potpuno uzrujan, te kada smo došli ovdje bio je jako ljut na mene. Jednoga dana dok smo bili ovdje rekao mi je da će me čekati u obližnjem kafiću i da će piti pivo, a ja sam mu rekla u redu. Kada je on kasnije došao u crkveno dvorište, a tada je u to vrijeme bilo klanjanje Presvetom, Djevica Marija ga je obuzela, obuzeo ga je miris ruže, bilo je to nešto predivno. Od tada se on obratio i mislim da smo od tada u Međugorju bili sedam puta i dolazimo često na ove duhovne obnove za bračne parove”, kazala je Irene, dok je Jose dodao kako je njegova priča malo drugačija.

„Nije baš da sam bio protiv Katoličke crkve, ali moje mišljenje je bilo da nisam neki fanatik kao mnogi drugi ljudi. Došao sam u Međugorje protiv svoje volje, ali sam pronašao sebe, shvatio sam da sam tada na pravom mjestu, da se osjećam blagoslovljeno i dirnuto Marijinom dušom. To je promijenilo moj život i nadam se da ću moći dolaziti svake godine ovdje na duhovnu obnovu kako bih nahranio svoju dušu. Promijenio sam tada nabolje i svoj život i svoj brak. Volim biti ovdje i nadam se da ću i dalje nastavljati dolaziti. Zadnje tri godine nismo mogli dolaziti, ali smo sada opet nastavili. Zbog Međugorja naš brak je postao snažniji, a i naša obitelj također. U braku smo 38 godina, imamo troje djece i jedno unuče”, kazao je Jose, te nastavio govoriti o klanjanju u Međugorju.

„Ono što mi je posebno snažno u Međugorju je klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu kada se sjedinim s Crkvom, kada se sjedinim s dušom. To mi je najsnažnije ovdje jer to prije nikada nisam činio, tek ovdje u Međugorju, te u tome jako uživam”, kazao je Jose Dantes Castillo.

„Ja u Međugorju osjećam da je ovo moj stvarni dom, to je nevjerojatno za mene. Možda će mi muž prigovarati da sam fanatik, ali kada sam u SAD-u stalno mislim na Međugorje, u mislima sam stalno s Djevicom Marijom na Brdu ukazanja i uvijek sam u molitvi s Djevicom Marijom. Mislim da nam ona pomaže i da nas liječi i to je moja vjera. Volim, volim ovo mjesto. Na ovoj duhovnoj obnovi se osjećam jako dobro. Ja jako puno putujem, mi imamo obiteljsku kuću u Miamiju, ali ja radim i u Ekvadoru jer tamo imamo tvrtku, tako da puno putujem. Tako da i puno razgovaram s mladim ljudima i uvijek im kažem svoje iskustvo, svoje svjedočanstvo Međugorja i svi tada zaplaču i zažele doći u Međugorje. Željela bih napraviti nekakvu misiju da dovedem sve mlade ljude ovdje jer mnogi žele doći. Vjera i molitva su jako važni u braku. Vjera je jako važna, dobar primjer je jako važan, biti zajedno za mene je najvažnija stvar koju moramo činiti, dakle biti zajedno. Ja molim Boga da nam obitelj bude zajedno, jer moj muž radi u SAD-u, a ja u Ekvadoru. Ponekada on pođe sa mnom u Ekvador, a ponekada ja s njim u SAD, ali mislim da to nije potpuno, te bih voljela biti više zajedno sa svojom obitelji. Sv. Ivan Pavao II. je kazao da obitelj koja moli zajedno ostaje zajedno, to je točno. Zato to želim, jer trebamo moliti zajedno”, kazala je Irene, a zatim je Jose istkanuo važnost dijaloga za brak.

„Jako važan dio je i poštovati jedno drugo, ne vikati jedno na drugo, trebamo biti u dijalogu, to je jako važno i tu nas vjera drži zajedno. Trebamo poštovati jedno drugo i na tome dosta brakova pada. U životu trebaš učiniti mnogo stvari, a jedna od njih je i tražiti Boga i zvati ga”, kazao je Jose.

„Ja sam sigurna da ljudi koji dolaze ovdje u Međugorje mijenjaju svoje živote, apsolutno. Čak i ako dođu iz znatiželje kao moj muž, svi se mijenjaju, svi mijenjaju svoje živote”, kazala je Irene Dantes – Castillo.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne