FOTO: Cvjetnica – Nedjelja Muke Gospodnje proslavljena u Međugorju

Danas je u Međugorju svečano proslavljena Cvjetnica – Nedjelja Muke Gospodnje, kojom smo ušli u Veliki tjedan. Obred blagoslova grančica bio je na temeljima stare crkve u 10:45 sati, odakle su se svećenici, župljani i brojni hodočasnici u procesiji uputili prema vanjskom oltaru crkve sv. Jakova gdje je u 11 sati proslavljena svečana sveta misa. Svetu misu predslavio je međugorski župni vikar fra Jure Barišić uz koncelebraciju međugorskog župnika fra Zvonimira Pavičića i drugih svećenika. Muku Gospodina našega Isusa Krista pjevali su fra Jure Barišić i fra Zvonimir Pavičić uz članove međugorskog župnog zbora „Kraljica Mira” koji djeluju pod vodstvom s. Irene Azinović. Prigodnu propovijed kazao je đakon fra Marin Mikulić koji je istaknuo da smo u današnjem obredu blagoslova grančica čuli poklike iz Matejeva evanđelja „Hosana sinu Davidovu, blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje”, a samo nekoliko minuta poslije u Muci po Mateju čuli smo „Raspni ga, raspni”.

„Svi bi mi trebali ovaj tjedan promišljati o tome ponašamo li se mi danas kao Židovi tada? S jedne strane često kažemo da slavimo Gospodina, da smo njegovi, da ga slijedimo, no opet s druge strane često se nađemo među onom ruljom koja je vikala ‘Raspni ga’. Mnogi od nas katolika kažu da idu u crkvu, da idu na svetu misu, nose križeve oko vrata, drže slike Isusove po kući, mogli bismo reći ‘Ovi su Gospodinovi, oni ga slave’. No, nažalost, opet neki od tih istovremeno se pridružuju onoj rulji koja kaže ‘Raspni ga’ i razapinju ga svojom psovkom, vrijeđajući Isusovu muku koju je podnio radi nas i radi našega spasenja. Pokazujemo našu vanjštinu koja je uređena, ali nutrina je mutna i zatvorena. Zato, draga braćo i sestre, ovaj tjedan bi trebali promišljati upravo o tom zlu koje činimo, ali ponajviše bi trebali promišljati o onome što je Isus učinio za nas. Promišljati o tome da nam je Isus svojom mukom i smrću oprostio sve grijehe koje smo počinili, sve grijehe koje činimo i koje ćemo počiniti i da nas je oslobodio od vječne smrti, da nam je svojim uskrsnućem podario život vječni”, kazao je fra Marin Mikulić dodavši da nam ova Isusova muka i smrt koju smo čuli u Matejevu izvještaju pokazuje koliko Bog nas ljubi, koliko nas traži i spašava.

„Muka i smrt Kristova je put do sreće, do pobjede nad našim grijehom i pobjede nad zlom. Stoga nas Isus i poziva da uzmemo svoj životni križ i da ga poput njega nosimo do kraja, jer je u križu jedino spas. Braćo i sestre, možda nas Muka koju smo čuli danas na Cvjetnicu potakne da više ne griješimo, te da počnemo cijeniti neizmjernu Kristovu žrtvu za sve nas. Možda ćemo ozbiljnije shvatiti riječi ‘Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?’, ali kao riječi upućene od Boga nama ‘Čovječe, čovječe, zašto si me ostavio?’. Ako tako ga često ostavljamo i tako ga se često puta zastidimo, pokušajmo danas biti ponosni što smo uz njega, ne bježati od njega i ne skrivati se u strahu što je Isus pogledao u trenutku naše izdaje, što je upravo baš nas pogledao. On nam pruža novu šansu. Iskoristimo je. Pokajmo se i krenimo za Isusom, jer poslije Velikoga petka i muke dolazi Uskrs”, kazao je fra Marin Mikulić u svojoj propovijedi.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne