FOTO: Nadbiskup Cavalli predslavio misu Večere Gospodnje u Međugorju

Večeras, na Veliki četvrtak – Dan ustanovljenja Euharistije i svećeničkog reda misu Večere Gospodnje na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova u Međugorju predslavio je apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskup Aldo Cavalli uz koncelebraciju međugorskog župnika fra Zvonimira Pavičića i više od šezdeset svećenika, među kojima su bili i međugorski župni vikari.

U svojoj propovijedi mons. Cavalli govorio je o tome kako su apostoli dok su ”bili ustrajni i složni u molitvi s Marijom, Isusovom Majkom, primili dar Duha Svetoga” i samo su ”u Duhu Svetom počeli razumijevati ono što je Isus činio i govorio, i naviještati to drugima sa snagom i vjerom”.

Mons. Cavalli opisuje kako su apostoli shvatili značenje geste koju je Isus učinio na Posljednjoj večeri opravši im noge te su shvatili značenje svoga ”poslanja u ovom svijetu: Služiti! Služiti! Služiti!” Shvatili su apostoli i drugu gestu koju je Isus učinio na posljednjoj večeri kada je rekao nad kruhom: ‘Ovo je moje Tijelo koje se za vas predaje’ i ono što je rekao nad vinom: ‘Ovo je kalež moje Krvi, novoga i vječnoga Saveza koja će se proliti na otpuštenje grijeha’. Naglasio je mons. Cavalli kako su apostoli nastavili činiti geste, koje je i Isus činio.

”U Duhu Svetom smo razumjeli da onaj kruh i ono vino, po snazi Duha Svetoga i po riječima koje je Gospodin Isus rekao na Posljednjoj večeri, nisu više bile stvari: postajali su znak stvarne, bitne i istinite Isusove prisutnosti”, kazao je nadbiksup Cavalli i dodajući kako je ”živi Isus tu bivao prisutan”.

”Sve je počelo u onaj dan u kojem smo s Marijom, Isusovom Majkom, bili ustrajni i složni u molitvi te smo primili Duha Svetoga. I mi danas, na Veliki četvrtak možemo razumjeti vrijednost svoga poziva i poslanja samo po prisutnosti Duha Svetoga u nama te u ustrajnoj i složnoj molitvi. Molimo, molimo, molimo da bi Duh Sveti bio uvijek živ u nama”, zaključio je svoju propovijed na misi Večere Gospodnje nadbiskup Aldo Cavalli.

Tekst: Velimir Begić
Foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne