FOTO: Održan korizmeni koncert ‘Puče moj’ ansambla Pučki pivači KBF-a

U Međugorju je u nedjelju nakon pučke mise u crkvi sv. Jakova održan korizmeni koncert ‘Puče moj’ kojega je izveo ansambl ‘Pučki pivači KBF-a’. Članovi ansambla su koncert započeli pjesmom ispred crkve sv. Jakova, te su pjevajući hodali prema oltaru gdje je koncert i održan. Tijekom jednosatnog koncerta ukupno su otpjevali 12 pjesama, a župljani i hodočasnici su im nakon završne pjesme darovali dugotrajan pljesak. Koncert u Međugorju je dio mini turneje koja je započela u Varaždinu, nastavila se u Šibeniku, Dugopolju i Međugorju, a završit će u Zagrebu.

Vokalni ansambl „Pučki pivači KBF-a“ osnovan je 2018. godine pri Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Činili su ga isprva studenti KBF-a, polaznici izbornog kolegija “Interpretacija glagoljaškog crkvenog pučkog pjevanja”, a s vremenom su se priključili i studenti s drugih sastavnica Sveučilišta. Ansambl od svojeg osnutka djeluje pod vodstvom renomiranog etnomuzikologa doc. dr. sc. Joška Ćalete. Nakon koncerta nekoliko riječi s nama je podijelio Ivan Buljan, član ansambla ‘Pučki pivači KBF-a’ koji je član ansambla još od njihovog osnutka.

„U ansamblu sam dionica baritona ili drugoga tenora, mješoviti smo sastav i trenutno brojimo 20-ak članova. Danas na je tu 19, a ovaj koncert je dio naše turneje u sklopu ciklusa korizmenih napjeva „Puče moj”. Naš rad, s obzirom da smo službeni ansambl Katoličkog bogoslovnog fakulteta, podupire prije svega fakultet, a onda i samo Sveučilište, pa smo na neki način i predstavnici Sveučilišta. Kao službeni ansambl fakulteta redovno sudjelujemo i na njihovim događanjima, naravno po pozivu, a redovito održavamo svoj godišnji ciklus. U svakoj akademskoj godini budu barem tri ciklusa, to su Marijanski, Adventsko božićni i Korizmeno uskrsni. Dakle, na neki način pratimo liturgijsku godinu i zbivanja koji nekako prati život ljudi pred kojima mi nastupamo. Današnji koncert dio je naše male turneje, u njemu smo predstavili napjeve iz raznih krajeva naše zemlje ili koji imaju različita stilska obilježja kojima se čovjek mora svakom od njih prilagoditi, radi li se tu o nekim napjevima dinarskoga tipa, radi li se tu o Slavoniji, o Primorju ili otocima”, kazao je nakon koncerta Ivan Buljan, koji je član ansambla ‘Pučki pivači KBF-a’ od njihovog osnutka. Kazao je i da se u različitim mjestima razlikuju i različiti napjevi.

„Opet tu razlikujemo, kao što ste i mogli čuti, napjeve s otoka Krka i recimo otoka Šolte, Splita, Solina, koji svaki od njih u sebi krije neki drugačiji jezik. Tu je upravo naše generalno bogatstvo našeg naroda da možemo crpiti nebrojene, zbilja nebrojene napjeve koje smo sačuvali na neki način zahvaljujući i onoj našoj staroj mogućnosti da smo na našem vlastitom jeziku i pismu stoljećima mogli imati vlastitu liturgiju i zahvaljujući upravo tome sačuvao se cijeli repertoar koji se danas možda i ne čuje, posebno nakon II. Koncila, ali je u životu ljudi, u njihovim običajima, u ophodima i sprovodima ostao sačuvan i to je evidentno. Kada nam nekada kažu da, primjerice u Lici, nema ništa, mi odemo i nađemo cijela bogatstva koje te male zajednice čuvaju, a međusobno i ne znaju što imaju”, kazao je Ivan te dodao nekoliko riječi o pljesku kojega su dobili na kraju koncerta.

„Ne možemo reći da nam pljesak nije podrška, nama je prije svega cilj ljudima donijeti, ne ono što je zaboravljeno, nego im vratiti što im pripada. Uvijek imamo na svakom koncertu ljude koji prepoznaju ono što je svoje i točno se može znati odakle je tko kada ga gledate u lice i na koji način ga ta pjesma pogađa i to nam je nekako najveća hvala”, kazao je Ivan Buljan, a kako je izgledao nedjeljni koncert pogledajte u fotogaleriji.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne