FOTO: Uskrs u Međugorju

Danas je u Međugorju svečano proslavljen Uskrs, najveći i najvažniji kršćanski blagdan. U župnoj crkvi sv. Jakova tijekom dana proslavit će se ukupno četiri svete mise na hrvatskom jeziku. Svečanu svetu misu u 11 sati predslavio je međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić uz koncelebraciju još trojice svećenika. Prekrasno proljetno vrijeme omogućilo je da se u crkvi, ali i oko nje, te na vanjskom oltaru okupi mnoštvo vjernika kako bi u zajedništvu proslavili ovaj veliki dan, dan Kristove pobjede nad smrću. U prigodnoj propovijedi fra Zvonimir Pavičić je osvrnuvši se na današnje evanđelje kazao kako je u Židova bila razglašena laž da je Isusovo tijelo ukradeno, a zato i Marija Magdalena prvo pomišlja na to da ga je netko uzeo, ali povoji i ubrus lijepo složeni govore da nije tako.

„Lopovi sve rade na brzinu i iza sebe ostavljaju veliki nered, ovo stoga sve govori da je Isus uskrsnuo kako je i rekao svojim učenicima, a oni tek sada ulaze u otajstvo uskrsnuća i Isus im ga polako otvara. Petar i ljubljeni učenik ulaze u grob i u njemu imaju iskustvo Kristova uskrsnuća. Ali nisu samo njih dvojica ušla u grob, braćo i sestre, svi smo mi po krštenju ušli u Kristov grob. Svi smo mi s njim suukopani da bismo s njim i suuskrsli. Krštenje je stoga simbol ukapanja s Kristom. Silazak u krsni zdenac – silazak je u grob da bismo u tom grobu iskusili snagu uskrsnuća, da bismo i mi zadobili milost otkupljenja vječnoga života. Zato se mi kršćani radujemo na današnju svetkovinu jer su nam po njoj otvorena vrata Neba. Kristovo uskrsnuće toliko je uzdrmalo našu stvarnost jer ju je iz temelja promijenilo. I stoga su u kršćanskim narodima nastajali mnogi običaji kojima se htjelo naglasiti tu promjenu koju donosi uskrsnuće”, kazao je fra Zvonimir Pavičić dodavši kako mi imamo mnoštvo naših kršćanskih običaja koje držimo još uvijek kao što su blagoslov jela, ukrašavanje pisanica, uskrsna drvca, blagovanje na svečanom stolu, pjevanje uskrsnih pjesama i slično.

„Sve su to neki običaji koji žele progovoriti o duhovnoj stvarnosti, a ta stvarnost jest da je Isus živ, da je Isus uskrsnuo, da nam je podario novi život. Zato trebamo biti radosni i to je razlog našim svečanim pjesmama, našem čestitanju, blagovanjima jer sve to na svoj način iskazuje jednu novost života, da život više nije onako uobičajen, nego da slavimo posebne dane, dane u kojima smo svjesni da nas je Isus spasio od tame grijeha, od beznađa smrti i podario nam vječni život. Onaj život koji nam nitko ne može oduzeti, i zato smo sretni i zato svetkujemo. Svi ovi običaji žele progovoriti upravo o tome da je Isus uskrsnuo i da nam je pružio novu nadu i novi život. Stoga, ako izbacimo Isusa iz svega toga, onda sve to ostaje samo jedan običaj koji ne progovara mnogo ili možda progovara o vjeri naših baka i djedova koji nisu imali mnogo, ali su imali čvrstu vjeru u Boga i u toj su vjeri stvarali običaje koji su tako uronjeni u vjeru u uskrsnuće”, kazao je fra Zvonimir te pozvao da i mi danas trebamo biti oni koji će u svakom običaju progovoriti o Isusovu uskrsnuću i koji će pronositi novim naraštajima da je sve ovo što danas slavimo upravo radi Isusova uskrsnuća.

„Braćo i sestre, današnja svetkovina briše sve suze s naših očiju, odnosi svu tugu i žalost jer su prolazne kao što je i život naš prolazan i kao što je prolazna smrt. A život koji nam Krist nudi je neprolazan, vječan. Iako i danas na Uskrs osjećamo slabosti našega života, ipak u svojoj duši osjećamo onu radost i nadu koju nam donosi uskrsnuće”, kazao je fra Zvonimir, te svoju propovijed završio riječima:

„Onaj koji živi svoj život sa stalnom sviješću da je Kristov i da Kristu ide, taj će lako nadvladati sve nevolje i sve tuge ovoga svijeta, jer mu Krist donosi konačnu pobjedu i konačnu radost. Stoga, braćo i sestre, slavimo danas Uskrs, radujmo se po našim starim kršćanskim običajima, ali neka u našoj sredini i u svakom našem druženju bude prisutna svijest o Kristovu uskrsnuću. Neka njegovo uskrsnuće preoblikuje i uređuje naše živote već ovdje na zemlji. Kako su oni povoji i ubrus bili lijepo složeni u grobu, neka i naši životi snagom Kristova uskrsnuća budu uredni i svima na spasenje, te budu svjedoci da je Isus uskrsnuo. Amen, aleluja.”

Nakon svete mise, kod novih ispovjedaonica pokraj crkve sv. Jakova održana je i velika humanitarna uskrsna tombola koju su organizirali članovi Frame Međugorje i Franjevačkog svjetovnog reda Međugorje koji su tijekom korizme prikupljali darove i priloge od župljana. Odaziv vjernika na ovu humanitarnu tombolu bio je izrazito velik, a sav prikupljen novac će framaši i trećari proslijediti u humanitarne svrhe i tako pružiti pomoć onima kojima je ta pomoć najpotrebnija.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne