Fr. Aidan O’Kane: Gospa nas uvijek usmjerava prema svome Sinu

Fr. Aidan O’Kane svećenik je iz Sjeverne Irske i član Pasionista, odnosno Družbe Muke Gospodina našega Isusa Krista čiji je utemeljitelj sveti Pavao od Križa koji ju je utemeljio radi promicanja štovanja muke Isusove. Družba je to koja broji danas više od dvije tisuće muških i ženskih članova koji djeluju u 59 zemalja na pet kontinenata. Članovi Družbe nose crnu tuniku na kojoj se nalazi srce s usađenim križem i natpis “Muka Isusa Krista”.

Fr. Aidan za sebe kaže da je on kasno svećeničko zvanje, jer iako je prešao šest punih desetljeća života, svećenik je tek tri godine. U Međugorju se nalazi na sedmodnevnom hodočašću, a susreli smo ga pokraj crkve sv. Jakova u Međugorju nakon završetka svete mise koja se slavila na engleskom jeziku.

„Došao sam u Međugorje na hodočašće s grupom od 52 hodočasnika iz Sjeverne Irske. Ovdje sam s još jednim svećenikom i imam privilegiju služiti hodočasnicima, kako na ovom hodočašću u Međugorje, tako i tijekom životnog hodočašća, jer mi smo samo hodočasnici na putu od zemlje do neba. Prvi put sam u Međugorje došao 1991. godine. Došao sam kao skeptik i došao sam tada više iz znatiželje, više kao turist, nego kao hodočasnik. Došao sam jer sam imao ponudu da pođem na besplatan izlet i rekao sam da ću svakako ići jer je besplatno. Nisam znao što mogu očekivati, nisam čuo prije za Međugorje pa da kažem vjerujem li ili ne vjerujem, a tada sam živio u Londonu, nisam u Irskoj. Došao sam ovdje i bio sam jednostavno privučen. Bilo je to početkom 1991. godine, baš prije rata. Bila je jedna žena ovdje koju sam poznavao iz Dublina, nisam je vidio desetak godina te je imala veliko i čudesno izlječenje noge, a ja sam bio prvi svjedok toga. Njena noga je ozdravila i to me promijenilo, a prema njenim riječima to joj je bila i noć unutarnjeg ozdravljenja”, kazao je fr. Aidan te naglasio da je tada shvatio kako je Međugorje mjesto i unutarnjeg ozdravljenja.

„Naravno, ponekada budu i fizička ozdravljenja preko unutarnjih ozdravljenja koja su mnoge osobe ovdje dobile. Naravno, ovo mjesto je mjesto gdje Gospa Kraljica Mira dolazi i ovdje je izvor mira. Gospa kaže mir, mir, mir. Ona nas uvijek usmjerava prema svome Sinu, ne prema sebi. Gospa je kao putokaz, poziva ljude da dođu ovdje, da idu njenom Sinu u sakramentu Euharistije, u sakramentu pomirenja – sakramentu mira, mira između Boga i nas, ali i između nas i bližnjih. Kada bih izdvojio nešto posebno u Međugorju to bi bile ispovijedi. Izdvojio bih ispovijedi i kao ispovjednik, ali i kao penitent. Osjećam se ponizno i privilegirano da mogu pomoći ljudima da se otvore i zgrabe taj mir koji ovdje teče iz Gospe i iz njenog Sina. Papa Ivan Pavao II. je kazao da je ovo ispovjedaonica svijeta i to i jest. Ovo je prekrasno mjesto mira. Ako imamo mir u sebi, taj mir će se prenijeti na našu obitelj, na društvo, na državu i na cijeli svijet, ali naravno sve mora početi s osobnim obraćenjem. Ne mogu vam sve objasniti, ali dođite i iskusite Međugorje osobno”, poručuju na kraju fr. Aidan O’Kane koji će s vjernicima na hodočašću u Međugorju biti sedam dana, a kući se vraćaju u petak. Danas im je peti dan hodočašća te su se nakon jutarnje svete mise zaputili prema Križevcu gdje će moliti put križa i razmatrati Kristovu muku.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne