Fra Massimo Fusarelli: Majčino selo je mjesto za ljubav, konkretnu ljubav

U Međugorju se od 27. veljače do 3. ožujka 2023. godine održavala XV. generalna skupština Unije Manje braće Europe – UFME (Unio Fratrum Minorum Europae).

Sudionici su jedan posjetili i Majčino selo u Međugorju. Majčino selo je veliki projekt i velika obitelj čiju je izgradnju započeo pokojni fra Slavko Barbarić. Nastalo je kao potreba za prihvat i skrb djece u ratno i poratno vrijeme koja su bila pogođena gubitkom doma i roditeljske skrbi. Na ulazu u Majčino selo sudionike generalne skupštine dočekao je ravnatelj Majčinog sela, fra Dragan Ružić, koji im je pobliže pojasnio što je to Majčino selo, kazao im njegovu povijest, koji je cilj Majčina sela, ali je naveo i sve projekte koje je fra Slavko Barbarić učinio za svoga kratkog zemaljskog života, kao i one projekte koje je planirao napraviti, a sudionici su pokazali veliko zanimanje pozorno slušajući fra Draganove riječi. Nakon toga sudionici su se prošetali kroz Majčino selo te su posjetili i Galeriju koja se nalazi u sklopu Majčina sela.

U Majčinom selu bio je fra Massimo Fusarelli, generalni ministar Reda Manje braće, koji nam je kazao da je prvi puta bio u Međugorju prije 17 godina te je i tada posjetio Majčino selo.

”Ovo je moj treći dolazak u Majčino selo i uvijek sam jako dirnut u srcu, ali i u mislima, ovim mjestom i ovim iskustvom. Ovo je uistinu mjesto za osjetiti jedno iskustvo – iskustvo života, ne samo života koji tek počinje, nego i za promociju života. Ovo je mjesto za ljubav, konkretnu ljubav. Mjesto je to u kojemu možemo vidjeti što to posjećujemo u Međugorju. U Međugorju imamo iskustvo Blažene Djevice, Majke Isusove, a ovdje možemo vidjeti i razmišljati o misteriju, odnosno tajni majke i o tajni života. Mislim da je ovo jedno drugo mjesto, odnosno druga stvarnost vjerskog iskustva u Međugorju. Vjera i milosrđe su uvijek zajedno, a to možemo ovdje i vidjeti. Osobno nisam upoznao fra Slavka, ali sam čuo za njega od drugih ljudi. Moj prvi dolazak u Međugorje i u Majčino selo je bio, čini mi se, 2006. godine, i do sada sam bio tri puta ovdje”, kazao nam je fra Massimo Fusarelli.

Fra Massimo Fusarelli danas će zajedno s braćom iz generalne uprave Reda Manje braće i provincijalima južnoslavenskih zemalja pohoditi Franjevački samostan sv. Ante Padovanskog na Humcu kod Ljubuškog, gdje će u 18 sati slaviti i svetu misu.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne