Fra Milan Krišto: Hodočasnici poruku mira i radosti iz Međugorja nose svojim kućama

U Međugorju se od 27. veljače do 3. ožujka 2023. godine održala XV. generalna skupština Unije Manje braće Europe – UFME. Na susretu je sudjelovao provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Milan Krišto s kojim smo razgovarali o dojmovima s XV. generalne skupštine UFME, stanju u njegovoj provinciji te iskustvima Međugorja.

”Prvi put sam došao u Međugorje kao bogoslov, ali sam i ranije simpatizirao Međugorje preko svojih roditelja. Ukazala mi se prilika da sam, od prvih dana svećeničke službe, bio asistent franjevačke mladeži, gdje smo imali uobičajeno korizmeno hodočašće, jednu duhovnu obnovu tijekom jednoga vikenda naše Frame Kaptol, gdje su bila dirljiva euharistijska klanjanja koja su se ovdje slavila. Kao svećeniku, ovdje je posebno iskustvo ispovijedanja, dio ljudi se preko sakramenta pomirenja vraća Bogu, tako da je to nešto što uvijek nosim sa sobom, što drugima na prvome mjestu govorim o Međugorju”, kazao je fra Milan o svom prvom dolasku u Međugorju i dojmovima koje Nosi iz ovoga mjesta, a osvrnuo se i na Međugorje danas na koje gleda ”kao jednu veliku radosnu vijest Crkve”.

”Rekao bih da su to već znakovi koje Crkva prepoznaje po plodovima, da je već kroz 40-ak godina mjesto molitve, mjesto raznih obraćenja, velikih životnih iskustava susreta s Bogom, a onda baš iskustava toga Božjeg milosrđa, kojeg onda pronosimo dalje. Mladifest je na osobit način jedna snaga, kako su mladi uvijek znak Crkve, tako Bogu zahvaljujem na neki način što je Papa prepoznao bilo Crkve, mlade koji se u tolikom broju, tolikoj snazi zanose ovdje, susreću poruku mira i radosti te je iz Međugorja nose svojim kućama, svojim zemljama. Iskazivanje brige Crkve praćenjem pastorala i svega što se događa u životu vjernika i briga za vjernike i hodočasnike na ovome svetomu mjestu Međugorju, samo je još jedan znak kako Crkva s ozbiljnošću računa na Međugorju. Na nama je jedna strpljivost i ustrajnost u molitvi prema onom što jednoga dana iščekujemo da bude i priznanje samoga svetišta”, kazao je fra Milan Krišto, a cijeli razgovor kojega smo emitirali u našim Međugorskim minutama poslušajte u audiozapisu.

Andrija Šego

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne