Hodočasnici iz Meksika: Međugorje odiše pozivom na susret s Gospodinom

Mjesec je svibanj, mjesec koji je na poseban način posvećen Blaženoj Djevici Mariji i molitvi krunice pa se u Međugorju ovih dana nalaze brojni hodočasnici iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, SAD-a, Ekvadora, Koreje, Poljske, Brazila, Singapura, Reuniona, Kanade, Njemačke, Italije, Ukrajine, Austrije, Češke, Slovačke, Australije, Švicarske, Nizozemske, Francuske, Engleske, Irske, Kolumbije i Meksika. Upravo hodočasnike iz Meksika susreli smo jutros ispred crkve sv. Jakova u Međugorju. Kako su nam kazali, vjernici se nalaze na jednom zanimljivom višednevnom hodočašću po marijanskim svetištima i mjestima molitve u Europi, pa su stoga odlučili da im na ovoj hodočasničkoj ruti bude uključen i dolazak u Međugorje. U ovoj grupi nalazi se oko 50 hodočasnika, a u Međugorje su stigli u duhovnoj pratnji dvojice svećenika. Radosna srca podijelili su s nama nekoliko svojih dojmova.

„Ja sam Filberto Romo Medina i dijecezanski sam svećenik iz Meksika i ovo mi je prvi dolazak u Međugorje. Naša hodočasnička grupa već je posjetila i druga marijanska i hodočasnička mjesta. Bili smo već u Fatimi, Lourdesu, Zaragozi i Parizu, a Međugorje nam je predzadnje mjesto koje ćemo posjetiti na ovom marijanskom posjetu Europi. Nakon Međugorja dalje idemo u Rim jer bismo željeli zajedno s ovom grupom dati svjedočanstvo papi Franji i cijeloj Crkvi. Nakon Rima, kao zadnja točka hodočašća bit će posjet Asizu zbog sv. Franje, jer je u Meksiku nazočnost franjevaca izvanredna i upravo preko njih smo i dobili svjedočanstvo Isusa Krista kroz stoljeća. Još uvijek puno katolika u Meksiku ne poznaje ovo mjesto, jer gotovo 100 milijuna katolika je u Meksiku, ali samo na papiru, no ono što ujedinjuje sve Meksikance jest ljubav prema Gospi, a posebice Guadalupskoj. Papa Ivan Pavao II. kada je posjetio Meksiko rekao je da su u Meksiku 90 posto katolici, a 100 posto Gospini štovatelji. Međugorje je primjereno mjesto za susret s Gospodinom kroz molitvu, kroz tišinu, kroz molitvena mjesta, te ovo mjesto odiše pozivom na susret s Gospodinom, poziva nas na susret s Gospodinom. Posjetom Međugorju postali smo svjedoci Marijine i Isusove nazočnosti u svijetu”, kazao je svećenik Filberto Romo Medina, dok je Maria Eugenia Coppel prvi put bila u Međugorju davne 1990. godine, te nije skrivala ljubav koju osjeti svaki puta kada dođe u Međugorje.

„U Međugorju sam prvi puta bila prije 33 godine, ali osjećam istu onu pobožnost koja se i tada osjećala, iako je sada u Međugorju sve modernije, no duh je ipak ostao isti. Jako mi je drago vidjeti da vjernici i dalje imaju isti žar i istu pobožnost. Međugorje za mene znači mir, pomirenje i susret s Isusom. Znači susret s Isusom preko Marije. Ovdje preko njenih riječi susrećemo Isusa. Međugorje je već poznato u cijelom svijetu evo i zahvaljujući ovim sredstvima poput mobitela, koji ponekada nisu ni dobri, ali drago mi je da pomažu da i dalje pratimo i da budemo bliski Međugorju”, kazala nam je kratko Maria.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne