Hodočasnici iz Rame, pjevajući marijanske pjesme, nakon tri dana hoda stigli u Međugorje

65 hodočasnika iz Rame nakon tri dana i 130 kilometara pješačenja s pjesmom na usnama – Gospi Međugorskoj i Gospi Ramskoj – stigli su danas poslije podne pred crkvu sv. Jakova u Međugorja. Došli su pred Gospin kip, zahvalili Kraljici mira na obavljenom hodočašću, a potom su se zajedno za uspomenu fotografili pred međugorskom crkvom. Video njihovog dolaska je na našoj Facebook stranici.

Brojni hodočasnici koji su ih zatekli pred crkvom teško su susprezali suze, diveći se prizoru. Mnogi Ramljaci nakon dolaska pred crkvu suze nisu ni pokušali skriti. Jedan od njih je i Ivica Bošnjak, iz Hagena kod Dortminda u njemačkoj, gdje su njegovi roditelji odselili nakon potopa u Rami.

”Ovaj osjećaj se ne može opisati. Živim u Njemačkoj, tamo sam se i rodio. Porijeklo mi je iz Rame. Prekrasno je ovo iskustvo, ali nemam riječi da ga opišem. Hvala dragom Bogu, hvala dobrim ljudima koji su nam pomogli. Živio sam za ovaj trenutak. Bože hvala ti što sam ovo doživio. Ovi trenuci su neopisivi. Godinama sam se dvoumio, gledao na internetu kako idu na hodočašću, a ove godine napokon sam i ja odlučio krenuti. Imam dosta rodbinu u rami i s njima sam krenuo”, priča nam Ivica Bošnjak koji je u Međugorje stigao, kao i ostali hodočasnici, u narančastoj majici, na kojoj je fotografija nedavno postavljenog i otvorenog Gospinog kipa i trga u Podboru kod Rame. Taj kip i trg replika su međugorskog, a s tog mjesta su krenuli na hodočašće.

”Dinko Juričić je taj kip donirao Rami. Prvi put sam sudjelovao u ovom hodočašću, a jedan rođak je mi je rekao kad jednom kreneš, ići ćeš opet. Ne može se od toga odustati”, kazao nam je Ivica, a i Stipe je prvi put sudjelovao u ovom tradicionalnom hodočašću.

”Prvi mi je put da sudjelujem u ovom hodočašću i sigurno ću sudjelovati opet. Ne znam što bih rekao, osim da tko još nije u ovome sudjelovao da se pridruži”, kratak i jasan bio je Stipe, a nakon dolaska u Međugorje i kratke okrjepe skupina hodočasnika iz Rame sudjelovat će i na večernjem molitvenom programu. Uz njih 65 koji su išli pješaci, bilo je još dvoje ljudi s automobilom, koji su ima bili logistička potpora u zahtjevnom hodočašću. Budući nam najavljuju kako nitko u hodočašće nije sudjelovao samo jednom te da se svi iznova vraćaju ovom putovanju za očekivati je još više sudionika sljedeće godina za 42. obljetnicu Gospinih ukazanja u Međugorje.

Velimir Begić

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne