Hodočasnici iz SAD-a: Majka je dodirnula naša srca u Međugorju

Kako se bližimo svečanoj proslavi 41. obljetnice Gospinih ukazanja u župi Međugorje, sve više domaćih i stranih hodočasnika dolazi u ovo mjesto molitve i mira. Prema prijavama Uredu informacija ovih dana u Međugorju se nalaze hodočasnici iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Italije, Poljske, Francuske, Irske, Austrije, Njemačke, Australije, Španjolske, Češke, Filipina, te iz Sjedinjenih Američkih Država. A upravo iz SAD-a dolaze hodočasnici o kojima ćemo govoriti u ovom prilogu.

Dvadeset hodočasnika iz SAD-a, predvođenih dvojicom svećenika, susreli smo na Brdu ukazanja kako se, mnogi od njih bosonogi, u molitvi približavaju Gospinu kipu. Kako su nam rekli, prvi put su došli u Međugorje. Iako svi žive u SAD-u, oni su zapravo potomci imigranata koji su došli iz Meksika, El Salvadora, Paname i Kolumbije. Planirali su doći u Europu na višednevno hodočašće gdje bi posjetili brojna molitvena mjesta u Italiji, a željeli su da im hodočašće u Međugorje bude kao šlag na kraju putovanja. Pošto dolaze prvi put, nisu znali što ih čeka ovdje, ali su nam jednoglasno kazali kako su osjetili veliki mir u Marijinom zagrljaju. Neki od njih su svoje dojmove podijelili s nama.

„Jako smo zahvalni Gospi iz Guadalupe, te joj se molimo, tako smo čuli i za Gospu u Međugorju. Na jednom katoličkom TV kanalu u SAD-u prvi put smo čuli za Gospina ukazanja u Međugorju, te za hodočašća koja se organiziraju. Preko tog TV kanala smo saznali više o Međugorju, o ljubavi koju Gospa ovdje pruža, te smo konačno uspjeli organizirati hodočašće i jako smo zahvalni. Mi smo porijeklom iz Meksika, ali živimo u SAD-u. Čuli smo da se ovdje Gospa predstavila kao Kraljica Mira, stoga došli smo jer želimo čuti Gospinu poruku o miru, a posebno u ovom sadašnjem vremenu gdje se puno toga lošega oko nas događa. Svakoga dana zajedno molimo krunicu, posebno za mir u svijetu“, kazali su nam supružnici Alma i Cirilo Olvera.

„Većina nas dolazi iz mjesta Nashville, savezna država Tennessee, iako smo porijeklom iz različitih država latinskog govornog područja. Organizirali smo ovo hodočašće kako bi naša vjera porasla. Prvo mjesto u kojem smo hodočastili bilo je Rim, zatim smo išli u Orvieto, potom smo posjetili i Asiz – mjesto svetoga Franje. Zatim smo išli prema jugu u San Giovanni Rotondo – svetište svetoga Padre Pija, te smo dalje išli u špilju Gargano gdje su bila ukazanja sv. Mihaela Arkanđela. Na kraju našeg hodočašća odlučili smo doći ovdje Gospi u Međugorje. Svi mi hodočasnici smo prvi put došli ovdje. Cijelo ovo naše hodočašće je bilo čudesno, a dolazak u Međugorje je kao šlag na vrhu torte. Iako naša grupa pokriva sve životne generacije, jer u grupi su i mlade djevojke, ali i odrasle bake i djedovi, svi smo ujedinjeni u vjeri. Želimo zahvaliti Bogu što nas je doveo ovdje gdje smo sve naše molitve predali Majci. Ona nas je ovdje ujedinila, jer ona želi ono što mi želimo – mir“, kazala nam je Ana Regina, jedna od organizatorica hodočašća.

U grupi su bila i dva svećenika, a jedan od njih je Carmelo Jimenez, koji je kazao da su ovdje došli kao hodočasnici, ne kao turisti, zato su i došla dva svećenika s njima kao duhovna pratnja.

„Na ovom hodočašću slavili smo svetu misu svakoga dana, molili smo krunicu kako nas Gospa ovdje i poziva. Sve iz ove naše hodočasničke grupe sam ispovjedio. Moje iskustvo je takvo da sam osjetio Majku u svome životu. Mi svi smo odrasli s ljubavlju prema Gospi iz Guadalupe, tako da smo od djetinjstva povezani s Majkom. Biti ovdje je jedno prekrasno iskustvo. U Međugorju sam plakao dva puta, jednom kod crkve sv. Jakova i evo sada ovdje na Brdu ukazanja. Vjerujem da ćemo opet doći, jer Majka je dodirnula naša srca“, kazao nam se Carmelo, pozivajući svakoga tko može da dođe u Međugorje, kako bi osjetio mir i ljubav koju Majka pruža svima.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne