Jakov Gašpar u ‘Susretu’ govorio kako se u Međugorju i s Međugorjem promijenio njegov život

Jakov Gašpar, hrvatski branitelj, međugorski hodočasnik iz Slavonije, sada stanovnik Međugorja i poslužitelj u župi, član međugorskog bratstva OFS-a, koji svakodnevno razmatra bogatstvo Gospinih poruka, bio je gost emisije Susret.

„Od prvog dolaska u Međugorje 1982. godine nastojao sam dolaziti na više dana, provesti u Međugorju devetnicu, devet dana u molitvi i ozračju duhovnoga i to najmanje dva puta u godini“, kazao ej Jakov, koji je zaželio emitiranje skladbe Hvaljen Isus Marijo „jer je taj pozdrav u mojoj obitelji bio obvezan, kao i u duvanjskom kraju“, odakle su njegovi korijeni.

„Svaki govor Ivana Pavla II. počinjao je tako. Pa i pri dolasku u Hrvatsku molio je – Molim vas da u vama ne iščezne pozdrav kojim vas na pozdravljam. Ovaj mudri sveti otac znao je što znače male stvari“, kao praktični vjernik podsjetio je i na taj nekada sveprisutni pozdrav u Njemačkoj.

Rekao je kako se u Međugorju i s Međugorjem njegov život promijenio i to uz seminare posta, molitve i šutnje.

„Prvi sam put za takav seminar saznao 2008. godine s plakata na oglasnoj ploči đakovačke katedrale. Bilo je to ono što želim! Ako je nešto Nova evangelizacija po sadržaju, po obliku novome, onda je to taj seminar. Jer, kad je bila duhovna obnova s postom i sa šutnjom u Crkvi!? Ne znam je li to ikada bilo. I to je odlična novina. Zapravo svaka evangelizacija je nova, u svako vrijeme. Jer je Evanđelje je Riječ, Duh Sveti je uvijek nov, dragi Bog je nov. Tu se nikada novine ne mogu iscrpiti do kraja svijeta, toliko je bogatstvo sadržaja Riječi Božje. Od tada sam počeo dolaziti na te seminare. Za mene je seminar posta, molitve i šutnje rast u krepostima. Mijenjaš svoj život, počinješ nasljedovati Isusa i Gospu s novim duhom. Za mene je fra Slavko Barbarić (koji je pokrenuo te seminare) postao patrijarh Nove evangelizacije. Zato je za mene velik. Sve je drugo dobro, drugi su pozvani na druge seminare. Ali za mene je ovo Premijer liga, prva klasa, upravo ono gdje možeš ubrzati svoje obraćenje“, rekao je Jakov dodajući informacije o seminarima koje vodi s. Ljilja Pehar u Bijelom Polju kod Mostara i na kojima on redovito sudjeluje.

Govorio je o ljepoti i smirenosti tijekom posta o kruhu i vodi.

„Post je dolazak do duhovnog zdravlja, do spasenja ljudi, do blagoslova, da se prenese mir na druge. Post s djelima milosrđa čovjeka ispunja“, rekao je Jakov govoreći o življenju jasnih i jednostavnih Gospinih poruka, koje svakodnevno meditira te i uz njih otkriva unutarnju duhovnost, put obraćenja.

Intenzivno čita Sveto pismo, o čemu svjedoče potrošene stranice i podcrtani redci njegovog džepnog primjerka.

„Želim da moja vjera raste. A može rasti samo ako je On ispred svega i iznad svega. Bez obzira na slabosti i ograničenjima, iscrpljenosti i bolove, borim se u duhu Božjem, Isusovom, i duhu Gospinom. Nitko ne može biti pametan i mudar bez Riječi Božje, a ne znam može li biti i svet“, kazao je Jakov Gašpar.

Na kraju je ovaj hrvatski branitelj s vidljivim posljedicama ranjavanja, nositelj odlikovanja, koja su negdje u ladicama kazao kako ne želi davati poruke, nego je izrazio želje: „Želim da naša vjera u nama raste da stavimo Boga iznad svega sa budemo u službi Evanđelja, da budemo na prvoj crti obrane kršćanstva, našega katoličkog identiteta, da budemo sretni, da primimo radost Božju i njoj uživamo, da uživamo u Kraljevstvu Božjem, da nam život bude blagoslovljen i da sve žrtvice prikažemo dragom Bogu“.

Tekst: Višnja Spajić
Foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne