Kateheza fra Renata Galića: Isus nas poziva u svoju školu bez ikakvih uvjeta

Peti je i pretposljednji ovogodišnjeg Mladifesta na kojem sudjeluju deseci tisuća mladih iz više od 70 zemalja svijeta. Cjelodnevni program s stankom od 12 do 17 sati, održava se na prostoru vanjskoga oltara župne međugorske crkve sv. Jakova.

Fra Marinko Šakota koordinator ovogodišnjeg programa Mladifesta i jutros je u 9 sati zaželio mladima ugodne trenutke uz program koji je slijedio. A kako bi sve bilo u blagoslovu sve je započelo molitvom Duhu Svetom. Potom je jutarnju katehezu mladima uputio fra Renato Galić, dosadašnji župni vikar u župi Međugorje. Prisjetio se na početku kako je i on također kao mladić sudjelovao na Mladifestu. Naglasak njegove kateheze bio je u znaku gesla Mladifesta ‘’Učite od mene i naći ćete mir’’, a posebice se zaustavio na riječi ‘’učiti’’. Kazao je kako učenje podrazumijeva jednu važnu figuru, a to je učitelj. Istaknuo je kako za kršćane posebno mjesto ima jedan učitelj, a to je Isus Krist.

‘’Naš Učitelj se razlikuje od svih drugih učitelja. Isus u svoju školu poziva sve nas, bez ikakvih posebnih uvjeta. Mi smo pozvani stalno biti uz učitelja i slijediti ga’’, kazao je fra Renato, te zapitao: Što znači učiti od Isusa?

”Učiti od Isusa znači prianjati uz Njega, čvrsto se držati Isusa, biti Mu trajno privržen u svom svakodnevnom životu, ići iza Njega, slijediti Njegove korake i dijeliti Njegove poglede na ovaj svijet… I svatko se od nas može zapitati od koga učim u svom životu, ili kada imam potrebu za nekim zvanjima, za nekim vještinama kome ću otići. Mnogo je učitelja, ne samo direktnih. Vidimo kako nas i mediji, posebno društvene mreže, na jedan indirektan način žele oblikovati i biti naši učitelji”, kazao je fra Renato Galić, a jedno od njegovih promišljanja bilo je i o osobinama koje bi trebao imati Kristov učenik.

Pojasnio je kako je prva osobina da bude poučljiv, da uči samo od njega iako nam neke stvari u određenim trenucima neće možda biti jasne, naglasio je fra Renato.

”Nije to lako, često se ne slažemo, potrebno je i vrijeme da razumijemo sve. Druga karakteristika Isusova učenika je slušanje. Biti otvoren za Isusovu poruku. Ni to nije lako, svi bi mi nekada poučavali, govorili, ali moramo se učiti slušati”, kazao je fra Renato nastavljajući i dalje nabrajati osobine koje treba imati dobar Isusov učenik, a istaknuo je i važnost otvorenosti Duhu Svetom da nas vodi u svakom danu i u životnim situacijama.

”Naš učitelj Krist kaže kako je on blaga i ponizna srca. On nam daje primjer kako možemo ljubiti, kako se ophoditi prema drugima, kako moliti po Njegovom primjeru. To će nas vratiti u mir i u sklad s Bogom. To je onaj pravi mir kojeg nam Isus želi dati, biti u jedinstvu s Bogom” naglasio je fra Renato i dodao kako nas ”Isus u svome naučavanju poziva da dođemo k Njemu, a kad Bog poziva On ne prisiljava, On nudi slobodu, da sami izaberemo u slobodi i dođemo k Njemu. Dok drugi stavljanu terete, Bog je taj koji skida te terete”.

Nakon fra Renata i kateheze, slijedilo je svjedočanstvo članova Marijinih obroka. Marijini obroci naziv je humanitarne međunarodne organizacije. Cilj organizacije je osigurati prehranu u školama u nekim od najsiromašnijih država svijeta, a svoje podružnice imaju po cijelom svijetu.

Marijini obroci imaju podružnice Australiji,  Austriji, BIH, Hrvatskoj, Italiji, Irskoj, Kanadi, Nizozemskoj, Njemačkoj, Portugalu, SAD-u, UK-u, UAE-u i Španjolskoj.

Daniel i Ana iz pokreta Jeunnese – Lumiere, koji evangeliziraju bili su također sudionici dopodnevnog dijela programa Mladifesta. Posvjedočili su o poslanju koje rade u životu.

Program Mladifesta nastavlja u 17 sati svjedočanstvom, a potom slijedi i večernji molitveni program. Svetu misu večeras će predslaviti fra Marinko Šakota.

 

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne