Marcelina Bobkowska za Plodove Međugorja: U svijetu obilja nijedno dijete ne smije umrijeti od gladi

Ne smijemo nikada zanemariti činjenicu da u ovom svijetu obilja ima djece koja svaki dan odlaze u krevet gladna. Na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije, Marijini obroci, organizacija koja je plod Međugorja, objavila je kako osiguravaju dnevni obrok u mjestu školovanja za dva milijuna djece u 19 zemalja svijeta.

Marcelina, mlada djevojka iz Poljske, nadahnuta svjedočanstvima na Festivalu mladih u Međugorju uključila se i Marijine obroke donijela u Poljsku.

Kazala je kako ima osjećaj da je na oblaku, da se događa nešto prelijepo i da je ništa ne može skinuti s oblaka. O tome je govorila za serijal Plodovi Međugorja. Njezino svjedočanstvo donosimo u nastavku, a također ga, kao i brojna druga, možete pogledati na YouTube kanalu Fruits of Medjugorje.

A ja od ove godine imam osjećaj da sam na oblaku, da se događa nešto prelijepo i da me ništa ne može skinuti s oblaka.

Prvi put o Međugorju sam čula od moje prijateljice Marije koja je mnoge godine dolazila sa svojom obitelji, počela je dolaziti kad je bila mala djevojčica i pričala mi je o ovome mjestu. Priče koje mi je pričala nisu mi bile do kraja jasne, ulazile su mi na jedno uho, a izlazile na drugo.

Nisam do kraja vjerovala u to i nekoliko me godina nagovarala da dođem i uvjerim se kako je ovo prelijepo mjesto. Međutim, ja sam svako ljeto išla u Francusku učiti jezik. Prije tri godine prvi puta sam došla ovdje da vidim i upoznam ovo mjesto. Prvi put u Međugorje došle smo na Mladifest; nisam imala nikakva očekivanja jer sam se bojala što mogu očekivati. Htjela sam upoznati ovo mjesto, razumjeti ga na svoj način. Bilo je situacija koje su me plašile, bile su neke koje su me iznenadile, ali sam smireno u sve ulazila jer sam na svojoj prijateljici vidjela mir i radost.

Čekala sam taj trenutak da shvatim Međugorje i osjetim tu radost i sreću. Prve godine upoznavala sam Međugorje. Kada sam bila prvi put na Mladifestu, čula sam Jimmyijevu priču i bila sam jako ganuta.  To je priča koja je pokrenula moje srce jer sam vidjela dječaka koji je doista preživio zahvaljujući pomoći jednoga obroka dnevno.

Ja sam podupirala  druge karitativne organizacije,  ali nisam imala pojma gdje stvarno taj novac ide. Tu sam vidjela sretnog dječaka koji je prelijepo pjevao i njegova priča mi je ostala u glavi. Čitavo vrijeme slušala sam njegove pjesme na YouTubu i tako to se u meni rodilo.

Prošle godine kad sam došla na Mladifest, slušala sam svjedočanstva i upoznala sam dvije djevojke koje su otpjevale predivnu pjesmu o svom preživljavanju uz pomoć jednog obroka dnevno. Zaključila sam da je to tako dobro i jednostavno i da bi bilo lijepo razvijati to i u tome sudjelovati.  Znala sam da u Poljskoj nema Mary’s Meals, otišla sam s prijateljicom Mariom do predstavništva Mary’s Meals i ušle smo da saznamo kako ih možemo podupirati.

Uzele smo par letaka kako bi širile ideju među našim poznanicima. Kad smo ušle, kao da se Duh Sveti spustio na mene.  I ja sam rekla da želim dovesti i podupirati Mary’s Meals u Poljskoj i tako je počelo. Mary’s Meals je jednostavna ideja skupljanja novca  za jedan obrok dnevno u mjestu obrazovanja djece u zemljama gdje vlada glad.

U tim zemljama djeca često odustaju od obrazovanja da bi mogli raditi i prehraniti svoju obitelj. Od gladi nemaju snage ići u školu i učiti, kao da su prisiljena odustati od škole. Mary’s Meals pomaže im da se školuju i dobiju obrok u školi. Kako bi se sljedeća generacija razvijala i bijeda polako nestala s tih područja. Mary’s Meals osigurava obrok u osamnaest država svijeta.

Mary’s Meals Poljska ima školu u Liberiji i sada imamo novi broj djece koja koriste ove obroke, a to je preko 1.5 milijuna. Mary’s Meals Poljska podupire školu u Liberiji Kissi Camp i  na današnji dan smo saznali da se još djece upisalo i sad tamo podupiremo 313 djece.

Ja mislim da svatko od nas može pomoći, to nije teško učiniti. Otvaranje zaklade mi je izgledalo nemoguće, ali je kasnije samo od sebe krenulo. Ja mislim da samo treba otvoriti srca na pomoć drugima. Kao što sam rekla, ovo je jako jednostavna ideja. Cijena prehranjivanja jednog djeteta godišnje je 66 zlota.

To je za nas mali iznos i zato potičemo donacije na naš račun za školu u Liberiji kao i organiziranje raznih događaja i stvaranja svijesti o tome među poznanicima. Jer nama ne fali ništa u životu, u našem kraju nema gladi, a zašto bismo trebali gledati kako pored nas dijete umire od gladi?

Zato se meni čini da s entuzijazmom i velikom ljubavlju koju imaju Poljaci možemo postići mnogo toga. Prošle godine nisam ni očekivala da ću ući u taj kontejner i reći im da želim dovesti Mary’s Meals. Tu noć sam i spavala s letkom Mary’s Meals moleći da uspijem. To je bio šok za moje prijatelje, ali su me podupirali i govorili da je to dobro djelo, svaki dan sam dobivala mnogo toplih riječi podrške. Svi su me podupirali, pomagali mi, trude se donirati što više za zakladu što to je meni puno značilo.

Ja od te godine imam osjećaj da sam na oblaku, da se događa nešto prelijepo i da me ništa ne može skinut s oblaka. Mislim da Marija kao majka najbolje zna što je patnja. U svojim porukama Marija nas potiče da odgovorimo na poziv Njenog Sina.

Znamo što je bila patnja za Mariju tijekom Križnog puta. Ja mislim da je naziv Mary’s Meals idealan za cijelu ideju i za Međugorje, gdje nas Marija potiče da se odazovemo pozivu Njezina Sina. I mislim da je to vrlo prikladan naziv.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne