Molitveni program u Međugorju

Sutra je Badnji dan. Tog dana je post i nemrs.

”Na Badnji dan imamo svetu misu zornicu, ali poslije podne ne molimo krunicu na Podbrdu. Večernji molitveni program u župnoj crkvi počinje krunicom u 17 sati. Sveta misa Badnje večeri je u 18 sati. U 22 sata počinje molitveno bdjenje koje traje do 23:20 sati, a zatim slijedi sveta misa Ponoćka u 23:30 sati”, objavljeno je iz međugorskog Župnog ureda, a u subotu na Božić, svetkovinu Kristova rođenja svete mise u župnoj crkvi su u 7, 8, 11 i 18 sati. Navečer neće biti uobičajenog cjelonoćnog klanjanja.

Večernje svete mise, kao i misa polnoćka izravno će se prenositi u programu Radiopostaje Mir Međugorje, kao i na našim YouTube kanalima uz prijevod.

Ove godine ispred međugorske župne crkve sv. Jakova neće biti uprizorenja Živih jaslica, a za Župni list Župe sv. Jakov au Međugorju izgradnje i uprizorenja prvih živih jaslica prisjetio se Marco Zappella.

”Sjećam se prvih živih jaslica koje smo napravili ovdje u Međugorju; bili su tu Majka Elvira i fra Slavko. On je od nas zatražio da načinimo žive jaslice pored crkve u Međugorju.

Majka Elvira nam je rekla: Momci, kad kleknete ispred Josipa, Marije i Maloga Isusa u jaslicama, dajte tom Djetetu svoja srca, svoje nade, svoje rane, svoju prošlost, pustite Malom Isusu da vas smekša… Prepustite Njemu svaku svoju želju, angažirajte se, odlučite nešto dobroga učiniti u životu, male stvari, sasvim jednostavne, kao na primjer: reći hvala, učiniti znak križa, naučiti tražiti ispriku.

Ali iznad svega, recite hvala za dar svojega života kojega ste besplatno primili, recite hvala za tatu i mamu, nije važno ako nisu savršeni, ako su nas ranili, ako nas nisu razumjeli, nije važno, recite hvala!

Od tada do danas, kad se nalazim ispred nekih jaslica, malih, velikih, lijepih ili manje lijepih, kažem: „Hvala!“ i tražim pomoć Maloga Isusa. Danas sam tata i svjestan sam koliko je važno govoriti djeci o Isusu, činiti da upoznaju Isusa, jer naši mladi odrastaju u jednoj teškoj stvarnosti gdje ima malo mjesta za Boga, skoro nimalo. I ako djeca niti u kući ne pronađu Boga, upadaju u rizik. Riskiraju promašiti u životu čak i ako postanu liječnici, profesori, političari ili tko zna tko!

Ako u životu ne susretneš Boga, promašio si! Za mene je to Božić. Ne može, ne treba i ne smije ostati samo jedan lijep osjećaj. To je sjećanje na Boga koji me ljubi i ljubi me tako snažno da mi je povjerio svojega Sina! Kakvo veliko povjerenje!

Božić je vrijeme darivanja… Marketing to jako dobro zna, djeca traže najljepši smartphone, najbrži, najveći… ne one prethistorijske. U svijetu tehnologije stvari stoje ovako: čim kupiš jednu novu stvar, već je „stara“, ne znam kako je to moguće, ali mi kažu da je tako… Mladi od nas traže da idemo u korak s vremenom. Kojim vremenom? Kakvim korakom?

Sjećam se pogleda svojega najstarijeg sina kad je dobio svoj prvi mobitel – bio je sretan, oduševljen… ali su poslije nastali problemi, pravi problemi.

Dok ga još nije imao, uvijek se čula ista priča: Svi to imaju, samo sam ja drugačiji… ne mogu komunicirati s prijateljima… Sada, kad ga ima, još je teže. Treba mu ograničiti vrijeme korištenja, pitati ga što traži na internetu, gledati kome što piše”, objasnio je Marco Zappella, a u fotogaleriji Matea Ivankovića prisjetite se Živih jaslica od ranijih predpandemijskih godina.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne