Na spomendan blaženog Stepinca, misa za međugorske žrtve ratova

Ovih dana prisjećamo se teških gubitaka za Hercegovačku franjevačku provinciju. Jugokomunisti su u II. svjetskom ratu i poraću ubili 66 hercegovačkih franjevaca. I ove godine od 4. veljače održali su se “Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca” povodom 76. obljetnice ovog strašnog zločina, a na sam dan ubojstva franjevaca na Širokom Brijegu, 7. veljače 2021. godine molitveni program započeo je u 16 sati molitvom kraj ratnog skloništa gdje su članovi Frame Široki Brijeg zapalili 12 svijeća u znak sjećanja na 12 fratara koji su ubijeni i spaljeni u ovom skloništu.

Obilježena 76. obljetnica ubojstva hercegovačkih franjevaca

Nakon molitve procesija se uputila prema grobu u samostanskoj crkvi gdje je molitvu predvodio provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko, a Trećari čitali imena pobijenih franjevaca. Misno slavlje predslavio je provincijal fra Miljenko Šteko.

Homilija fra Miljenka Šteke na obljetnicu mučeničke smrti franjevaca na Širokom Brijegu

Sutra, na spomendan bl. kardinala Alojzija Stepinca, na svetoj misi u 18 sati u župnoj crkvi sv. Jakova u Međugorju sjetit ćemo se žrtava (franjevaca i puka iz ove župe) stradalih u I., II., i Domovinskom ratu. Za vrijeme II. svjetskog rata, pobijeni franjevci iz međugorske župe su fra Jozo Bencun, fra Marko Dragićević, fra Mariofil Sivrić, fra Grgo Vasilj, fra Jenko Vasilj i fra Križan Galić. U I. svjetskom ratu iz župe Međugorje poginula je ili nestala 61 osoba, u II. svjetskom ratu (najviše u svibnju 1945) 386 osoba, a u Domovinskom ratu 10 osoba.

Prošle godine, na 75. obljetnicu jugokumunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca u emisiji “Magistra Vitae” kolega Andrija Šego ugostio je vicepostulatora Vicepostulature postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće” fra Miljenka Miću Stojića, i kroz ciklus emisija koje možete poslušati u nastavku, prisjetili se tih strašnih događaja. Upravo će fra Miljenko Mića Stojić sutra u 18 sati predslaviti večernju svetu misu u Međugorju za stradale I. i II. svjetskom ratu te Domovinskom ratu.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne