Nadbiskup Aldo Cavalli: Gospodin Isus nikad nas ne napušta i uvijek nas iznova stvara

Na svetkovinu Uskrsnuća Gospodinova u Međugorju su proslavljene četiri svete mise na hrvatskom jeziku, jutarnje u 7, 8 i 11 sati, te večernja sveta misa u 18 sati. Večernje svečano euharistijsko slavlje u crkvi sv. Jakova u Međugorju predslavio je nadbiskup Aldo Cavalli, apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje. S njim je u koncelebraciji bio međugorski župni vikar fra Antonio Primorac, te deset drugih svećenika, dok je molitvu krunice od 17 sati predmolio đakon fra Marin Mikulić. U prigodnoj propovijedi nadbiskup Aldo Cavalli kazao je da su apostoli izvor našega znanja o događajima muke, smrti i uskrsnuća Gospodina Isusa.

„Večeras razmatrajmo o onome što su apostoli iskusili tijekom muke, smrti i uskrsnuća Isusova. Apostoli u Evanđelju govore: „Tijekom Isusove muke i smrti naše ponašanje je bilo užasno. Jedan je od nas Juda prodao Isusa za nešto malo novaca. Drugi, Petar, koji nam je bio glavar ga je zanijekao. Kada su u maslinskom vrtu došli vojnici odvesti Isusa svi smo pobjegli i sakrili se, samo se Ivan poslije vratio. Kada su pokopali Isusa mislili smo sve je gotovo, vratimo se svojoj kući. Gore od ovoga nismo mogli učiniti, ali živeći s Isusom iskusili smo da Isus, čovjek poput nas, nije bio kao i mi. Bili smo svjesni da nas je pozvao slijediti ga, ne jer smo to zaslužili, niti smo imali važne osobine. Izabrao nas je po milosti. Izabrao nas je jer nas je ljubio. Mi u svojim slabostima smo ga izdali i napustili. On, Isus, kad nam se ukazao kao uskrsli i živi, nije nas napustio, niti nas je prekorio. Darom Duha Svetoga ponovno nas je stvorio, učinio nas je novima, dao nam je novi život prepun snage i inicijative. Zašto je Isus to učinio s nama koji smo ga izdali i čak se nismo ni pokajali? Po milosti. Jer nas je ljubio.”

”Po milosti, Petar u prvom čitanju govori o Isusu sa sigurnošću i mudrošću. Po milosti, Pavao u drugom čitanju naviješta sa snagom da je Isus uskrsnuo. Po milosti je Ivan vidio i povjerovao. Ovako biva sa svakim od nas. Gospodin Isus nikad nas ne napušta i uvijek nas iznova stvara. Daruje nam novi život. Sve ovo po milosti, jer me ljubi. Večeras prihvatimo zahvalno ovu milost i zahvalimo iz srca Gospodinu Isusu. Amen”, kazao je nadbiskup Aldo Cavalli u svojoj propovijedi.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne