Nadbiskup Cavalli predvodio misu na svetkovinu Bogorodice Marije u Međugorju

Apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskup Aldo Cavalli predvodio je središnje večernje misno slavlje 1. siječnja na svetkovinu Marije Bogorodice, Novu godinu i Svjetski dan mira u međugorskoj crkvi sv. Jakova.

Papina poruka za Svjetski dan mira 2023.

U koncelebraciji s mons. Cavallijem bilo je 26 svećenika, a u svojoj propovijedi nadbiskup Cavalli kazao je kako ”pred Djevicom Marijom, Majkom Božjom, Crkva ovog dana moli od Boga, po Isusu, dar mira, danas slavimo Svjetski dan Mira”.

Neka pogled svoj Gospodin svrati na te i mir ti donese, to je blagoslov kojeg smo primili po prvom čitanju. Kada je Isus došao na ovaj svijet, donio nam je sjeme ljubavi i mira. Bog nas je toliko ljubio da je poslao svoga Sina kako bi nam darovao ljubav i mir”, kazao ej nadbiskup Cavalli, a osvrnuo se i na čitanje iz poslanice svetog Pavla Galaćanima, koji prikazuje kada, kako i zašto se Bog učinio nama sličnima.

”Kada se ovo dogodilo? Kada  dođe punina vremena. Svemir i naš svijet, sve je doseglo svoju puninu kada se Bog, iz ljubavi, učinio pravim čovjekom. Kako se ovo dogodilo? Rođen od žene, rođen po zakonu. Uistinu je Bog postao nama sličan. Uistinu, Isus je pravi čovjek. Zašto je Bog postao nama sličan? Kako bi nam darovao Svoj Mir u oproštenju naših grijeha; kako bi nam darovao Svoju Ljubav jer nas je učinio svojom posinjenom djecom”, kazao je nadbiskup Cavalli, koji nam je kao primjere iz današnjeg evanđelja stavio Mariju i pastire.

”Današnje Evanđelje nam predstavlja pastire, koji bez odgode odlaze i pronalaze Mariju, Josipa i Isusa i, nakon što su ih pronašli, naviještaju to drugima. Evanđelje nam danas predstavlja Mariju, koja čuva sve ove događanje, razmišljajući o njima u svome srcu.

Marija, koja čuva i razmatra u svome srcu otajstvo Isusa, je svima nama veliki primjer. Pastiri, koji odlaze na put, pronalaze Isusa i navješćuju ga, velik su primjer svima nama”, zaključio je mons. Cavalli, a njegovu propovijed možete poslušati i u audiozapisu.

Tekst: Velimir Begić
Foto: Mateo Ivanković

 

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne