Nakon dvije godine u Međugorju opet duhovna obnova za svećenike

Večernjim molitveno liturgijskim programom jučer 4. srpnja 2022. započela je u Međugorju 25. Međunarodna duhovna obnova za svećenike koja prvoga dana okuplja više od 170 sudionika iz 27 zemalja. Tema ovogodišnje duhovne obnove za svećenike kao i svih duhovnih obnova u Međugorju u ovoj godini je „Učite od mene i naći ćete mir (Mt 11, 28-30). u Gospinoj školi. Jutros je sudionicima dobrodošlicu poželio koordinator duhovne obnove međugorski župnik fra Marinko Šakota.

”Draga braćo svećenici sve vas od srca pozdravljam. Nakon dvije godine ponovno smo zajedno na duhovnoj obnovi za svećenike. Vjerujem da se svi radujete. Malo nas je manje, jer neki nisu mogli doći, primjerice, svećenici iz Ukrajine. Budimo s njima povezani, a vjerujem da će i oni biti na neki način povezani s nama”, kazao je fra Marinko Šakota.

Sudionicima se obratio i apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje mons. Aldo Cavalli, koji je govorio o životu svetog arškog župnika. Istaknuo je i tri točke koje je papa Benedikt XVI. želio istaknuti u Godini posvećenog života, koje vrijede zauvijek.

”Kada slavim Euharistija trebam biti svjestan da smo u tom trenutku pretvorbe Isus i ja jedno.

Trebamo znati da nas Isus poziva da budemo posrednici. Mi smo uvijek posrednici između Boga i čovjeka, a u tome trebamo rasti u mudrosti, inteligenciji, strpljenju.

Moram biti uz Gospodina, a biti uz Gospodina mogu u molitvi da razumijem što trebam činiti, na koji način činiti, kada činiti…

Hvala vam što ste prihvatili poziv za sudjelovanje na ovoj duhovnoj obnovi i želim vam svako dobro u vašem, u našem svećeničkom životu”, kazao je nadbiskup Cavalli.

Fra Damir Pavić je  predavač na duhovnoj obnovi za svećenike. Želja za svećeništvom i put do njega je duboko povezan s Gospinim svetištem u Međugorju, gdje često dolazi kao hodočasnik, ali i sudjeluje u duhovnim programima župe. Fra Damir nije skrivao radost zbog ponovnog okupljanja svećenika u Međugorju na duhovnoj obnovi te se nadovezao na govor mons. Alde Cavalija. Posebno se obratio svećenicima koji su prvi put u Međugorju te istaknuo:

”Vidjelica Mirjana ovdje u Međugorju jednom je prilikom rekla kako joj je Gospa rekla da će ono što je započela u Fatimi dovršiti ovdje u Međugorju i da će njezino Bezgrješno Srce trijumfirati, a da se početak toga trijumfa i taj trijumfa da se ima dogoditi upravo preko svećenika koji su temelj toga trijumfa.

Zamislite kako je divno za nas svećenike, to čuti. To je privilegij, ali to je i stršna obaveza. Zamislite, naša Nebeska Majka, naš Otac Nebeski koji želi spasiti ovaj svijet preko Blažene Djevice Marije, a ona za najbliže suradnike uzima upravo nas svećenike. Kada o tome razmišljam, uhvati me strah, jer osjećam u svome srcu kako sam nemoćan, pa što ja mogu učiniti… Ali Gospa upravo to od nas i očekuje – da budemo slabi, da budemo nemoćni, da budemo razoružani, da nemamo ništa, da budemo poput nje… I tek tada nas Bog može osposobiti da budemo ono što On želi da budemo”, kazao je fra Damir Pavić, koji je u svom predavanju svećenicima spomenuo i knjigu ”Vječno svećeništvo” u kojoj se govori o svećeništvu, a koju je napisao kardinal Henry Edward Manning, poznati duhovni pisac, koji govori da se svećeništvo sastoji od tri odnosa, a prvi odnos je odnos prema Isusu.

”On je izvor naše svetosti, ali On je i zakon koji nas obavezuje. On govori kako su u starom zavjetu kada su svećenici jednom godišnje ulazili u svetinju nad svetinjama morali biti obredno čisti. ‘Posvećujte se, dakle, da sveti budete, jer svet sam ja’, kaže Levitski zakonik.

Zamislite kada se za prinošenje tih životinjskih žrtava, koje su samo blijeda slika novozavjetne žrtve koju je Isus prolio na križu, tražila izrazita svetost, kolika veća svetost treba nama, novozavjetnim svećenicima – biti neprestano u odnosu sa svojim Isusom, biti neprestano s Njim povezani. Možemo reći da onaj tko želi danas biti svećenik, a ne želi svoje svetosti da on zapravo želi svoju propast. Treba svim srcem žuditi za svetošću i što se više približavamo svom Isusu, bit ćemo više očišćeni. Naše srce će postajati više slično njemu”, kazao je fra Damir Pavić.

Program duhovne obnove za svećenike traje do subote 9. srpnja, a sastoji se od molitve, predavanja, Klanjanja pred Presvetim i večernjeg molitvenog programa župe Međugorje. U četvrtak ujutro u 6 sati je odlazak na Brdo ukazanja, a u petak molitva Križnog puta na Križevcu.

Tekst: Dragana Pavlović i Velimir Begić
Foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne