Stotinu mladih iz Šibenske biskupije hodočastilo u Međugorje

U Međugorju je protekloga vikenda održano veliko hodočašće mladih iz Šibenske biskupije. Mladi su u Međugorje hodočastili u duhovnoj pratnji don Ante Vrcića, povjerenika za mlade Šibenske biskupije. U drugom mjesecu ove godine osnovan je Savjet Šibenske biskupije te su odmah krenuli u aktivniji rad i djelovanje s mladima. Na svetkovinu Navještenja Gospodinova – Blagovijest hodočastili su u Međugorje gdje su imali svoju dvodnevnu korizmenu duhovnu obnovu. Molili su krunicu na Brdu ukazanja, križni put na Križevcu, slušali svjedočanstva momaka iz zajednice Cenacolo, pristupili sakramentu ispovijedi, te sudjelovali u večernjem molitvenom program u crkvi sv. Jakova, a u Međugorje je stiglo oko 100 mladih. Više o samom hodočašću kazao nam je don Ante Vrcić.

„Bogu hvala, Križevac, molitve, nagovori, sveta misa, odlazak na Podbrdo, na krunicu i opet ovdje evo nas zajedno na svetoj misi. Imali smo i svjedočanstva. Zaista, bogato, sadržajno i ono što je važno stotinu mladih iz Šibenske biskupije je bilo ovdje prisutno u ova dva dana i zaista svjedočim kao njihov povjerenik, da su duhovno okrijepljeni i ojačani i zasigurno će dati ploda i za skorašnju svetkovinu Uskrsa”, kazao je don Ante te je dodao da je i on sam Gospino dijete jer dolazi iz svetišta Gospe Vrpoljačke.

„Dobro poznajem što znači pojam svetišta kao takvoga, jer je to središnje marijansko svetište Šibenske biskupije. Svetišta su povezana, kaže se tko koga može bolje razumjeti, biskup biskupa, župnik župnika, a evo Gospino dijete Gospino dijete najbolje razumije. Tako da meni je ovo uvijek odskočna daska kao mladom svećeniku jer slavio sam mladu misu prošle godine u lipnju, uvijek rado dolazim, uvijek rado navraćam i vraćam se uvijek više, šire, dublje, bolje i dalje”, kazao je don Ante, te naglasio: „Mi smo pokušali, zaista, proživljeno doživjeti i križni put i mjesto ukazanja, samu crkvu, samo svetište. Ovdje čovjek koji dođe ne ostaje nedodirnut, ako se otvori. Naravno, uvijek Krist pruža ruku, Gospa pruža ruku, a na nama je da otvorimo svoja srca i nećemo, zaista, otići siromašni”, kazao je don Ante Vrcić te drugim mladima poručio: „Dođi i vidi” (Iv 1, 46).

Među stotinjak hodočasnika bilo je i petnaestak članova Katoličkih skauta Šibenske biskupije predvođenih njihovim voditeljem Ivanom Skočićem koji nam je kazao kako ”mladi na ovakvim mjestima predaju sve u ruke Božje, ali baš preko Marije”

”Vidi se taj jedan poseban odnos da sve svoje probleme iznesu. Baš se čuda ovdje na ovim mjestima događaju jer mogu gledati i Marijin život i njen odnos prema svome Sinu, prema Bogu. Katolički skauti Šibenske biskupije osnovani su u Šibeniku prije sedam godina, a imamo oko 100 naših skauta te tu mladi žive ljubav prema Bogu, Crkvi i domovini, tako da ih čupamo iz svih ovih virtualnih stvarnosti i vodimo ih u prirodu gdje ih učimo sve, od temeljnih ljudskih vještina, pa sve kompliciranijem preživljanjaju, planinarenju i slično”, kazao je Ivan Skočić, a što su nam još kazali sudionici hodočašća mladih iz Šibenske biskupije poslušajte u audiozapisu.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne