Svećenici i časne sestre iz Indije koji studiraju u Rimu hodočastili u Međugorje

Ovih dana u Međugorju borave svećenici i časne sestre iz Kerala u južnom dijelu Indije, a koji studiraju na Sveučilištu u Rimu. U Međugorje su došli na tri dana kako bi, kako kažu, iskusili ovo mjesto molitve te se utekli Marijinu zagovoru. Hodočašće je organizirala Marthoma Yogam (Zajednica kršćana sv. Tome), koja je udruga svećenika, redovnika i sjemeništaraca koji pripadaju Siro-Malabarskoj i Siro-Malankarskoj katoličkoj crkvi, a koji trenutno studiraju ili rade u Rimu. U Međugorju su tako sudjelovali na večernjem molitveno-liturgijskom programu na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova, molili na Brdu ukazanja, kao i na Križevcu, a danas su se u 15 sati ispred dvorane sv. Ivana Pavla II. susreli s mons. Aldom Cavallijem, apostolskim vizitatorom s posebnom ulogom za župu Međugorje. Mons. Cavalli im je govorio o važnosti Međugorja, o tome kako je Međugorje prije nekoliko desetljeća bilo malo i neznatno u očima ljudi, a kako je sada to mjesto ispunjeno milostima za sve one milijune hodočasnika koji dolaze ovdje. Također, govorio im je da više mole, da budu dobri primjeri te da pomažu bližnjemu u svakoj prilici. Nakon toga mons. Cavalli je u dvorani sv. Ivana Pavla II. održao i katehezu, ne samo za njih nego i za ostale mnogobrojne hodočasnike koji su ovih dana u Međugorju. U katehezi je, između ostaloga, govorio i o Mariji kao neznatnoj službenici Gospodnjoj koja je imala veliku bezuvjetnu vjeru u Božje djelovanje u svome životu. Neki od sudionika ovoga hodočašća s nama su podijelili i svoje dojmove.

„Ovo je moje drugo hodočašće. Čuo sam puno o Majci Mariji i jako sam sretan i blagoslovljen što sam ovdje. Ovdje na hodočašću u Međugorju su 24 svećenika, 13 časnih sestara i jedan sjemeništarac. Jučer smo bili na Brdu ukazanja, a jutros oko 6:30h išli smo na Križevac gdje smo molili križni put i ovo je jedno uistinu čudesno i blagoslovljeno iskustvo u našim životima”, kazao je fr. Lijo Sebastian iz Kerala u Indiji, dok je fr. Sanal Thomas Maliyeckal kazao kako mu je ovo prvi dolazak u Međugorje.

„Dolazim iz Kerala, a studiram na Sveučilištu u Rimu. Ovo je jedno fantastično iskustvo, koje je dodirnulo moje srce. Jučer smo išli na Brdo ukazanja, to je bilo jedno prelijepo iskustvo. Kada sam sišao s Brda jednostavno sam osjetio čežnju da se vratim, tako da sam se jutros opet popeo na Brdo ukazanja gdje sam proveo neko vrijeme u meditaciji. Osjetio sam milosnu ljubav, Majčinu ljubav i njenu zaštitu. Kao svećenik mogu reći da Gospa jako voli svećenike, a to sam i sam osjetio. Nadam se da ću opet doći u Međugorje i osjetiti to iznova. Kupio sam knjigu o Gospinim porukama, pa ću proći kroz sve te poruke. Govorit ću ljudima da dođu ovdje, da osjete Majčinu ljubav, jer nas čeka. Naravno, gdje god se nalazimo Gospa je s nama, ali je ovdje na poseban način gdje možemo osjetiti Njenu ljubav. Za Međugorje sam davno saznao, no nisam mogao prije doći. Ali Bog mi je sada dao priliku da mogu doći. U Italiji i Njemačkoj sam upoznao mnoge ljude koji su u Međugorju promijenili svoje živote, te su mi oni pričali o Međugorju i o onome što su ovdje iskusili, pa sam imao želju i sam doći tu, a sada mi se ta želja ispunila. Majka nas voli sve i nemojte biti ljubomorni, ali nas svećenike posebno”, rekao je fr. Sanal s velikim osmijehom na licu, a časne sestre su također kazale da su oduševljene ovim hodočašćem, da su ponešto o Međugorju čuli u Indiji, no da su više detalja saznali u Rimu tijekom studiranja te se nadaju da će se uskoro opet vratiti u Međugorje.

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne