Vlč. Eric Ritter iz SAD-a: U Međugorju osjećam mir i Gospinu prisutnost

U Međugorju je tijekom cijele godine veliki broj hodočasnika pa i tijekom mjeseca rujna. U ovom mjestu molitve i mira ovih dana borave mnogi hodočasnici iz Italije, Poljske, Sjedinjenih Američkih Država, Španjolske, Francuske, Njemačke, Hrvatske, Bosne i Hercegovine… Kod Gospina kipa na Brdu ukazanja susreli smo veću skupinu vjernika, točnije njih više od 30 hodočasnika koji su u Međugorje došli iz Sjedinjenih Američkih Država. Kako su nam kazali, svi do jednoga su ovdje na hodočašću po prvi puta, gdje će ostati više dana. S njima je kao duhovna pratnja došao i svećenik Eric Ritter koji je već dugo godina planirao dolazak u Međugorje, a ovih dana ta mu se želja i ostvarila. Nakon što su se pomolili kod Gospina kipa, kratko smo porazgovarali sa svećenikom Ericom koji, kao i svi ostali hodočasnici iz njegove grupe, nije krio oduševljenje mirom kojega je pronašao u Međugorju. Došao je iz San Antonija u Teksasu, gdje je župnik župe svetog Mateja, a svećenik je 21 godinu.

„Marija ima veliku ulogu u mojoj službi, dodirnula je moje srce i pozvala me da budem svećenik i ona je jedan od razloga zašto sam danas svećenik. Za Međugorje sam odavno čuo i čitao sam dosta o Međugorju i imao sam želju doći. Već dugo godina, više od dvadeset, imam želju doći u Međugorje i napokon sam stigao ovdje. Osjećam mir, osjećam Duha Svetoga ovdje i Gospinu prisutnost. Jutrošnje penjanje uz Brdo ukazanja bilo je čudesno u smislu da me je Duh Sveti vodio cijelim putem”, kazao je vlč. Eric Ritter dodavši kako uskoro navršava 60 godina, ali dok se penjao osjećao se kao da ima samo 20 godina.

„Volim prirodu, volim penjanje, planinarenje i jednostavno ovdje na Brdu osjećam prisutnost Duha Svetoga. Međugorje za Crkvu i svijet znači mir, veliki mir i nadu, te da se svima drugima donese ljubav. Moji hodočasnici u ovoj grupi, od kojih su većina i moji župljani, zadivljeni su onime što vide ovdje. Zapravo, čak mislim i da nema riječi kako se oni osjećaju, tek su došli i već su zadivljeni Međugorjem. Međugorje može pomoći mladim osobama da pronađu životni smisao i poziv. Sudjelovao sam i na posljednjem Svjetskom danu mladih u Lisabonu gdje je bilo više od dva milijuna mladih. Shvatio sam da postoji nada za mlade. Međugorje ima istu poruku, poruku nade za mlade, za odrasle, za Crkvu, za budućnost Crkve. Toliko se ljudi pita gdje Crkva ide, u kojem smjeru, a Festival mladih i Svjetski dan mladih nam pokazuje da ima nade za mlade i za Crkvu”, kazao je vlč. Eric Ritter te za kraj preporučio svoima koji sniu bili da dođu u Međugorje.

„Svima bih preporučio da iskoriste ovu priliku, da dođu otvorenoga srca i uma i neka im Duh progovori u Međugorju.”

Tekst i foto: Mateo Ivanković

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne