Predstavljamo knjige Bez njega ne možemo ništa, Sveti Ivan Pavao Veliki i Hrđa

U emisiji Tolle lege u utorak 20. listopada predstavili smo najnovija izdanja Kršćanske sadašnjosti. Riječ je o knjigama: Bez njega ne možemo ništa, Sveti Ivan Pavao Veliki i knjizi Hrđa.

Protekle nedjelje, 18. listopada, Crkva je obilježila Svjetski dan misija, Misijsku nedjelju, pa smo se posebno prisjetili knjige koju je Kršćanska sadašnjost objavila u proljeće ove godine: knjiga je to koju potpisuje papa Franjo, a nosi naslov Bez njega ne možemo ništa. Svoj smjerokaz knjiga otkriva već podnaslovom Biti danas misionari u svijetu. U razgovoru s novinarom Giannijem Valenteom, vođenom u prigodi završetka Izvanrednog misijskog mjeseca u listopadu 2019., papa Franjo iznio je niz poticajnih misli vezanih uz misije i misijsko djelovanje, ali i otkrio kako je propao japanski san mladog Bergoglia, što misli kada ponavlja da Crkva raste privlačenjem te kako nam svjedočenje Božjega djela može izazvati vrtoglavicu. Uzmete li u ruke ovu knjigu, vjerujemo da ćete pronaći vrelo zanimljivih Papinih promišljanja o misijama, kako o onim dalekima, tako i o onima koje možete i sami provoditi u svojoj okolini, pa i u svojoj obitelji.

S obzirom na to da danas, 22. listopada slavimo spomendan svetoga Ivana Pavla II., u emisiji smo predstavili i knjigu koja nosi naslov posvećen upravo njemu: Sveti Ivan Pavao Veliki. Autori knjige su papa Franjo i don Luigi Maria Epicoco. Točnije, knjiga je rezultat razgovora koje je don Luigi Maria Epicoco vodio s papom Franjom od lipnja 2019. do siječnja 2020., a glavna tema bio je lik Ivana Pavla II. koji se, kako vrijeme prolazi, sve više pokazuje u čitavoj svojoj mnogostranosti. Svaka njegova gesta, svaka riječ, svaki izbor, ističe u knjizi papa Franjo, uvijek su imali mnogo dublju vrijednost i pretvarali se u znak. Veći dio knjige otkriva biografske crtice o Ivanu Pavlu II., a svako poglavlje prožeto je odgovorima pape Franje na pitanja don Epicoca o njegovu odnosu s Ivanom Pavlom, njegovim zapažanjima o duhovnosti, osobnosti, događajima u životu i učenju ovoga sveca.

Uz knjigu o svetom Ivanu Pavlu II, u istoj KS-ovoj biblioteci Polazišta, odnosno kao dio istog niza Razgovori – Svjedočanstva objavljena je  još jedna sjajna knjiga koja nosi naslov Hrđa, a podnaslov Pobijediti korupciju u Crkvi i društvu. Korupcija je vrlo raširena pojava, koja poprima razarajuće dimenzije osobito u najsiromašnijim područjima planeta, gdje je nerazvijenost jedan od prvih uzroka siromaštva. Upravo zbog ove njezine sposobnosti da truje građanski život, Crkva već neko vrijeme vodi borbu protiv korupcije, a papa Franjo je za nju često imao riječi stroge osude. Knjiga simboličnog naslova Hrđa okuplja razgovore kardinala Petera Turksona, prefekta Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja, i Vittorija Albertija, filozofa i djelatnika Dikasterija. Predgovor ovoj novoj knjizi napisao je papa Franjo.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne