Sutra 22. obljetnica od smrti fra Slavka Barbarića

Sutra, 24. studenog je 22. obljetnica smrti fra Slavka Barbarića. Tom prigodom na Križevcu u 14 sati molit će se križni put, a sveta misa za fra Slavka slavit će se navečer u 18 sati u međugorskoj crkvi sv. Jakova.

”Budući da je umro na Križevcu nakon križnog puta, moli se križni put na Križevac, a stat ćemo i kod mjesta gdje je on preminuo i pomoliti se za njega, a večernju svetu misu predslavit će bivši međugorski župnik fra Marinko Šakota. Budući da je dosta surađivao s fra Slavkom, a i kasnije istraživao njegov život i njegov rad, njega smo pozvali da predslavi večernju svetu misu koja će se služiti za fra Slavka”, kazao je međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić, napominjući kako će i u petak u 14 sati biti redoviti križni put na Križevcu.

Fra Slavko je rođen 11. ožujka 1946. u Dragićini, a školovao se u Čerinu, Visokom i Sarajevu. Magistrirao je u Grazu u Austriji, a doktorirao u Freiburgu u Njemačkoj. Za svećenika je zaređen 19. prosinca 1971., nakon čega je djelovao u više hercegovačkih župa. Tijekom rada u međugorskoj župi napisao je petnaest knjiga, među kojima i tri knjige razgovora sa sugovornicima iz cijeloga svijeta.

”Bio je slamka spasa tolikima koji su tonuli. Hvatali su za skute njegova habita, hvatali grozničavo za njegovu ruku, padali mu u grču plača u zagrljaj.

A on je samo redao stvari u svojoj duši i molio Gospin zagovor, neizmjerno pobožan s krunicom ruci. Mlade svijeta je poput rijeke svrnuo pod svoj Sion, ovdje na mladifest. Ovisnike je vodio kolonama Milosrdnome Ocu, davao im utočište, utjehu, pomagao na teškom putu povratka u život. Onim najslabijim, tek rođenim, podario je selo Majčine ljubavi. Dao utočište obiteljske topline i sigurnosti.

Naš fra Slavko, čovjek molitve. Osjećao se najbolje na koljenima, pred Presvetim. Nakon molitve bi potpuno otvarao svoje oči, dušu, srce. I shvatio potrebu tog čovjeka, te žene, toga muža, vidio bi jasno ranjeno dijete, njegovu potrebu. Nazreo bi izdaleka očaj i bijedu koji su posve orobili ljudske poglede, a zapravo su to samo bivali prozori njihovih sapetih duša grijehom. To je trebalo osloboditi. I to je činio fra Slavko! Neumorno, protežući se od svoje prve krajnje, do one druge krajnje mjere, uvijek toplinom i blagošću, životom koji više nije razlikovao vrijeme, jer su mu se na pozdrav susretali sutoni i zore. I tako, iz dana u dan, dok se nije pretočio prije 21 godinu u vječnost”, između ostalog riječi su iz homilije fra Miljenka Šteke, tadašnjeg provincijala Hercegovačke franjevačke provincije izrečene prošle godine u Međugorju na 21. obljetnicu fra Slavkove smrti.

I ove godine, kao i prethodne dvije, na obljetnicu fra Slavkove smrti hodit će se od njegove rodne kuće u Dragićini do njegovog počivališta na groblju Kovačica u Međugorju.

povezano

Youtube kanal

Instagram

Kolumne